Kan je op een speaker-ingang van een versterker meerdere luidsprekers aansluiten

Bijvoorbeeld op een 500 watt versterker dat je dan 4 sets van 125 watt aansluit, zodat je ze dan niet kan opblazen, dus dat je totaal 500 watt hebt?

Weet jij het antwoord?

/2500

De luidsprekers hebben een bepaalde weerstand; meestal 4 of 8 ohm. Door ze parallel of in serie te zetten verander je de weerstand. Dan functioneren ze niet optimaal en blaas je je versterker op.

Je dat kan, maar niet zomaar. Je kan bij 4 speakers er 2 x (2 in serie) parallel aansluiten, dan veranderd de weerstand niet. Wat er dan precies met de kwaliteit van het geluid en het vermogen van de speakers gebeurt, weet ik zo snel niet, maar ik gok dat het tegenvalt. Op een 500watt versterken kan je gerust speakers van 125 watt aansluiten. Je hoort het voordat het mis gaat, dus je zal je speakers niet snel opblazen. Sowieso niet, daar moet het vermogenverschil veel groter voor zijn. Er zijn over opblazen van speakers meer vragen gesteld op goeievraag. Met een paar hele goeie (en soms ook ingewikkelde) antwoorden. Toegevoegd na 4 minuten: in de bron een van die vragen met antwoord.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/boxen-opbla...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100