Wat te doen als een vogel sterft?

Mijn vriend en ik hebben op 13 april 2 catharina parkieten gekocht. Ze waren (volgens de verkoper) geboren ongeveer in januari, hierdoor nog erg jong en dus nog niet tam. We waren bezig met ze te trainen en te wennen aan onze vingers en erop te stappen. Maandag kregen we te horen bij de dierenarts (een van de twee sliep veel en piepte hoog) dat een van de 2 'het geel' had een parasitele infectie. Antibiotica meegekregen en deze moest ik dus 2x per dag ingeven. Dit was nogal wat gezien het feit ik ze moest vastpakken en ze niet op kon laten stappen. Nu is helaas vanavond degene bij wie de infectie is gevonden gestorven (zeer waarschijnlijk van de stress). We hebben haar laten zien aan de ander en die vloog in paniek weg. Nu wil ik heel graag weten wat ik het beste kan doen met die andere vogel. Ik wil hem sowieso laten nakijken of hij ook niks heeft, maar ik ben ergens ook heel erg bang dat hij door de eventuele stress ook dood gaat. Daarbij hoe gaan vogels in dat opzicht om met verlies van een maatje waar ze een maand bij hebben gezeten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn onderzoeken gedaan naar het rouwgedrag van vogels. Een onderzoek merkte op dat vogels in het wild ( sommige soorten ) een soort wake houden bij een dood dier. Dat ze samentroepen en lawaai maken alsof ze op een begrafenis of zo zaten. Al kon het ook zijn om info uit te wisselen dat er in de buurt iets gevaarlijk kon zijn. Van bepaalde soorten ( veelal papegaaiachtigen ) is ook geweten dat koppeltjes die uit elkaar vallen gaan rouwen. Deze bedroefde weduwen en weduwnaren hebben dan extra nood aan aandacht van het baasje. Lekkerder eten en speeltjes aanbieden zijn dan ook tips van dat lijstje. Normaal gezien gaat het wel binnen enkele dagen over.

Het zal met de rouw van dit vogeltje wel loslopen: het is niet zo dat ze al jaren elkaars partner zijn. Als je vogeltje niet besmet is geraakt en hier heelhuids doorheen komt, zou ik hem/haar wel snel weer rustig introduceren aan een maatje/partner. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100