Verslikt een olifant zich wel eens?

Olifanten halen met hun slurf water uit een vijver, emmer etc. Daarvoor moeten ze het opzuigen. De slurf is een verlengde van hun neus. Oftewel, als ze dit te ver doen, zouden ze zich verslikken, proesten o.i.d.
Moeten olifanten dit leren (tot hoever ze het water in hun slurf kunnen opslurpen) of hebben ze een fysiek systeem dat ze behoud voor het te ver water opzuigen in hun slurf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Sommige mensen hebben zich erop getraind om (zout)water via de neus op te snuiven en dan via de mond weer uit te spugen. Een duidelijke aanwijzing, dat er tussen neusholte, luchtpijp en mondholte een aantal afsluitingen mogelijk zijn. Als zo'n afsluiting even niet of te weinig werkt zal men zich kunnen verslikken. De OLIFANT gebruikt zijn slurf nog heel veel uitgebreider dan de mens zijn neus. Er wordt niet alleen water opgesnoven, maar ook zand e.d.. Omdat het voor de olifant "dagelijks werk" is zal het geheel van organen nog heel veel beter zijn aangepast tegen verslikken, dan bij mensen. Natuurlijk blijft een verslikking bij een olifant mogelijk, maar het zal nooit veel voorkomen. Onder de link staat een prachtig verhaal over deze Multi-tool van de olifant die ook weer aangeeft hoe prachtig en verrassend de natuur in elkaar zit.

Bronnen:
http://www.olifant-info.nl/slurf-olifant.html

Verslikken is dat water, voedsel, zand terecht komt in de luchtpijp. Alle zoogdieren hebben de slokdarm en luchtpijp dicht bij elkaar liggen (anatomie). Alle zoogdieren kunnen zich dus verslikken. Ook de olifant. De slurf heeft er eigenlijk niks mee te maken. Het is wel een sterk gespierd orgaan waar de baby olifant mee moet leren omgaan. De baby moet dat orgaan leren hanteren. Dus als een olifant bijvoorbeeld water opzuigt en naar zijn mond brengt, zal er weinig mis gaan. Komt het water in de luchtpijp, zal het beest zich verslikken, net als de mens, een hond, kat en elk ander zoogdier. Het kan wel dat de olifant ‘niest’ doordat er teveel water, stof etc in de slurf komt. Zie hiervoor de bron.

Toegevoegd op 12 maart 2020 16:28: bron
Bronnen:
https://www.hln.be/wetenschap-planeet/dier...
http://www.olifant-info.nl/slurf-olifant.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100