Is dit een zilvervisje of papiervisje?

Ik kom regelmatig deze beestjes tegen in diverse ruimtes in huis. De slaapkamer, keuken, woonkamer, badkamer hai noem maar op. Maar ik kan niet goed zien of het nou zilver of papiervisjes zijn. Iemand enig idee ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is een zilvervisje. Die zijn voornamelijk actief in huizen met een vochtprobleem. Ze eten schimmel. Papiervisjes houden helemaal niet van vochtige omgevingen, maar juist van plekken waar het droog is. Die soort eet papier, lijm en zetmeel.

In mijn ervaring zijn de papiervisjes over het algemeen wat bruiner (tussen het papier op zolder) en de zilvervisjes op de badkamer echt van zilver. Op internet wordt aangegeven, dat het verschil bijzonder moeilijk is te zien: "De verschillen met het zilvervisje zijn klein en alleen met zekerheid onder de microscoop zichtbaar te maken aan de hand van het beharingspatroon" Zie link. In de praktijk zie je zowel tussen het papier als op vochtige plaatsen regelmatig verschil in zowel zilvervisjes als papiervisjes. Ze zijn dus zelfs onderling bijna nooit het zelfde. Op grond van jouw foto kan je dus NIET met zekerheid zeggen of het een zilvervisje is of een papiervisje.

Toegevoegd op 01 juni 2020 10:18: tekst
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Papiervisje

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100