Een nieuw katje kopen, wat voor geslacht is het beste voor bij een kater?

We hebben een speelse gemakkelijke (allemansvriendje) ex-kater van 7 en we willen graag nog een katje. Wat is het beste? Een heel jong diertje of juist een oudere, en dan een mannetje of een vrouwtje?
En kunnen ze dan gelijk bij elkaar, of moeten ze eerst apart worden gehouden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Lastig als iedereen een ander antwoord geeft. Nu weet je nog niet wat het beste is. Ik geef liever geen antwoord uit ervaring, want wat bij mij goed gaat hoeft niet bij jullie goed te gaan. Elk dier is namelijk anders, maar ook elke eigenaar en elke omgeving. Het beste kan je er wetenschappelijke boeken bij pakken of advies vragen aan gedragsdeskundigen. Die spreken natuurlijk ook voor een deel uit ervaring, maar niet slecht van hun eigen katten, maar van de vele katten die zij in hun praktijk hebben. Gekeken naar het natuurlijk gedrag van katten is het beter om er een poes bij te nemen. En dan het liefst eentje van ongeveer dezelfde leeftijd. Zoals hier ook te lezen is zeggen mensen dat er dan domininatieproblemen onstaan. Dat kan bij katten niet, katten kennen geen dominantie. Het is mogelijk dat de ene kat wat zelfverzekerde is dan de andere, maar dominatie is het niet. Bij dominantie zou namelijk 1 kat altijd en overal de baas zijn, zoals bij honden, die een duidelijke rangorde hebben. Een kat die in de tuin de baas is, kan in huis niets te vertellen hebben. Qua acceptatie gaat een oudere kat ook beter. Zou jij er al 50-plusser op zitten te wachten om een wildvreemde puber in huis te nemen? Dan heb je toch liever iemand van je eigen leeftijd? Zo is dat bij katten ook. Er zijn uitzonderingen....... maar over het algemeen gaat het beter om leeftijdsgenoten bij elkaar te zetten. Katten meteen bij elkaar zetten is het slechtste wat je kan doen. Stel je voor dat er een wildvreemde meteen de eerste dag dat hij bij jou in huis komt wonen naast je in bed gaat liggen.......ik leer iemand eerst even rustig kennen. katten mag je niet met mensen vergelijken, maar in sommige gevallen lijken ze meer op ons dan we denken. Een paar goede tips: Het boek de Kleine Kattengids van Elles Nijssen, de boeken van Vicky Halls en de website kattengedragstherapie.nl

Wij hebben altijd 2 katers gehad, ging er 1 dood dan kwam er een nieuw jong katertje bij. Dat heeft nooit problemen opgeleverd en ze kwamen altijd direct bij elkaar. Bij onze laatste kater kwam een poes en ook dat ging goed. Dus in principe maakt het niets uit, eerst grommen ze misschien wat naar elkaar maar dat is heel snel over.

Het katje hoeft niet heel jong te zijn, maar jonger dan een maand of drie is voor de kater gemakkelijker te accepteren, wordt het veel ouder dan kan de acceptatie moeilijker verlopen. Katers accepteren vaak gemakkelijker een andere kat dan poezen. Apart houden is zeker niet aan te raden; er kunnen tussen oudere dieren wel schermutselingen ontstaan, maar die ontloop je dan toch niet. Belangrijker is dat je je aandacht over beide katten gelijkwaardig verdeelt.

Onze ervaring is dat een poesje makkelijker gaat dan een kater erbij maar ook dat is goed gekomen. Beide kan wel.

ik zou er een jong katertje bij zetten. naar mijn ervaring zijn katers vaak wat gemoedelijker, en zijn veel poezen wat pittiger. een kitten wordt vaak zonder al te veel gemor geaccepteerd, en die houd ik dan ook niet apart. mocht je kiezen voor een wat oudere kat, dan zou ik ze zeker in eerste instantie apart houden, en heel geleidelijk aan elkaar laten wennen. de raad om katten het maar uit te laten vechten is een heel slechte.

Poesjes zijn huiselijker , blijven dichter bij huis. Katertjes gaan meer op jacht , achter de vrouwtjes aan en dus vaker van huis. Ik heb 6 katten waarvan 2 vrouwtjes en die zijn altijd in de buurt , de katers zijn soms pas laat thuis zo-niet de volgende ochtend pas

Je kunt het beste een poesje nemen van ongeveer gelijke leeftijd, dat geeft de grootste kans op een geslaagde combinatie. Twee katers kan ook, maar dan heb je meer kans dat het niet goed gaat. De katten direct bij elkaar zetten is het meest onverstandige dat je kunt doen; katten zijn sociale dieren maar een vreemde kat wordt aanvankelijk beschouwd als de vijand. Het hele proces van aan elkaar wennen duurt minstens een paar weken. Ik heb er een artikel over geschreven dat in het huidige nummer van kattenblad Majesteit staat (aug/sept 2010). Ook mijn boek Kleine kattengids (uitgeverij Terra) vind je meer informatie. Succes! Elles Nijssen kattengedragsdeskundige

hangt af van zijn sexuele voorkeur zou ik zo denken. Als ik een kater was zou ik liefst een poesje voorgeschoteld krijgen.

Je kan er het beste een katertje bij zetten. wel natuurlijk eerst aan elkaar laten wennen, door het katertje in een kattenbox in de kamer te zetten. dan kunnen ze aan elkaar ruiken en aan elkaar wennen. Pas na een paar dagen kan je ze los in een kamer doen, maar je moet er dan wel zelf bij blijven. Als je de katten aandacht gaat geven, geef dan eerst de oudere kat aandacht en dan pas de kitten. Zo ook met eten geven....eerst de oudere kat eten geven en daarna pas de kitten. zo word de oudere kat niet jaloers en zal hij de kitten niet aanvallen.

Onze ervaringen zijn: 1. Neem een jong katje erbij, die zal de oudere als baas accepteren. Anders krijg je strijd. 2. Ex-kater met ex-kater gaat goed (2x ervaren) 3. Poes-Ex kater gaat slecht (2x ervaren). Trouwens gelijk bij elkaar zetten. Lees trouwens eens iets over de Somali kat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100