Hoe leer ik dit gedrag af bij mijn tamme vogel?

Heb een leuke tamme agapornis (al 5 jaar) die een beetje maf is... hij is namelijk nogal oversext... niet op vrouwtjesagapornisen, nee op mij. De enige die hij als partner wil zien is mij... kokhalzen, eten ophalen, braken, rijden, best irritant. Heb in de afgelopen jaren diverse keren een vrouwtje aangeschaft, zowel tamme als minder tamme, in de hoop dat hij zijn gedrag bij een vrouwtje gaat laten zien, echter toont hij geen interesse, wat ik ook probeer. Zelfs een paar weken ergens anders heengebracht... nee hoor, mijnheer is nog steeds verzot op zn bazinnetje.
Ben heel gek met het beestje en hij heeft ook zijn rustigere uurtjes dat hij gewoon lekker bij me zit of door het huis heen vliegt en wandelt. Maar het overgrote deel van de dag is hij toch bezig met één ding: baasje bekoren door braken, kokhalzen en rijgedrag.
Niet alleen in de zomer... ook in de winter... gewoon altijd. Is best irritant zo'n kokhalzend vogeltje die zich suf rijdt.. al kap ik dat rijden regelmatig af. .

Is dit gedrag af te leren? En zo ja, hoe? Het is een echte mensenvogel... andere vogels interesseren hem niet, die bijt hij, jaagt hij op of negeert ze. Een vrouwtje, een nestje, een vlucht volierevogels... nope, geen zin.
Heeft iemand nog tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Castreren, hoe beestachtig de maatregel ook is...

Nee, dit krijg je er niet meer uit. Deze vogel is op mensen ingeprent en dat zal zijn hele leven niet anders worden. Ze zijn trouw aan de eenmaal uitgekozen partner en door je intense contact met deze vogel ben jij zijn partner en dat zal je eeuwig blijven. Als je er niet langer van gediend bent, moet je hem wegdoen om het te doorbreken. Maar zelfs dan zal hij geen nieuwe verbintenis aangaan met zijn eigen soort. Hij is dus letterlijk verknipt, maar de mens is in dit geval de oorzaak.

Geef de vogel wilgentakken. Daar kunnen agaporniden uren mee zoet zijn. Heb jij even rust! Probeer eens een spiegeltje in zijn kooi. Misschien dat hij dan daar tegen gaat kokhalzen (voeren).

Dit gedrag is algemeen bekend, agaporno wordt het ook wel genoemd. (geen grap)Wij hadden een papegaai die dat gedrag vertoonde. Vogels prenten inderdaad gedrag in sinds de geboorte. Het eerste dat een vogel ziet als hij uit het ei komt is direct de moeder. Het zou kunnen dat de agapornis de mens als eerste heeft gezien en met de hand is opgevoed. Wellicht helpt het om een tweede agapornis eerst naast de kooi te plaatsen in een andere kooi. Kijken hoe hij reageert op de soortgenoot. Dan zou hij de interesse voor jou kunnen verliezen en zich op de soortgenoot gaan richten.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Imprinting_(p...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100