Is het niet zielig om maar èèn binnenkat te nemen, vooral als je er toch haast nooit bent?

We hebben sinds afgelopen zondag een logeerkat die altijd binnen is, en bijna geen andere mensen of dieren kent. Toen het baasje deze kat aanschaffte was deze situatie ook nog niet, maar vlak daarna was zij voor haar werk bijna elke dag weg.

Het katje is nu erg anti-sociaal, bij het kwaaie af naar onze eigen katten. Met ons zelf wordt ie wel steeds meer eigen, en hij is verder ook best lief hoor, want we zijn ook wel vaker op zijn huisadres geweest en dan is ie ook best lief en aanhalig.

Ik vraag mij dus af of het niet verstandiger is - als je tòch een binnenkat wilt hebben- om er dan twee aan te schaffen zodat ze in uitzonderlijke situaties toch ook aan andere katten/dieren gewend zijn?

Het is best wel zielig voor het beest ook om te zien hoe hij zich al sinds zondag zit op te fokken wanneer onze katten toevallig even langs lopen. Ik denk dat die boosheid van hem naar onze katten toe ook wel meer met zijn eigen angst te maken heeft namelijk.

Toegevoegd na 10 minuten:
Onze katten zijn echte buitenkatten, dus onze logeerkat zit ook in een ruime ren onder onze afkapping, waar onze eigen katten dus ook altijd lopen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

in het geval je een jong binnenkatje in huis haalt, is het verstandig er twee te nemen. niet alleen omdat het zoveel beter en leuker voor ze is, maar omdat ze dan automatisch katvriendelijker zijn, en je weet niet hoe de situatie gaat veranderen in je leven. het kan heel handig zijn als je kat andere katten accepteert. helaas zijn er katten die (te) jong in huis worden genomen, en die niet de kans krijgen te socialiseren op hun eigen soort. dat kunnen schatten zijn naar mensen toe, maar ze zijn angstig en soms agressief naar andere katten. als je zo'n oudere, niet katvriendelijke kat als binnenkat alleen neemt, doe je 'm een groot plezier. het is dus niet in alle gevallen zielig, het hangt van de situatie af.

Ik had ooit twee katten, broer en zus. Broer was duidelijk de dominante kater die het voor het zeggen had in huis, zus werd compleet ondergesneeuwd. Ze verstopte zich vaak onder de kast, wilde niet aangehaald worden of spelen, zag er altijd een beetje verfomfaaid uit...eigenlijk een heel sneu beestje dus. Tot het moment dat broer verdween (hij kwam niet meer thuis na een nachtje rondzwerven). Gaandeweg veranderde zus van een schuw poesje in een aanhankelijk, gezellig en gelukkig huisdier. Als enige poes in huis is ze helemaal opgebloeid. Dus dat het zielig zou zijn om maar één kat te hebben, daar ben ik het niet zo mee eens. Overigens wil ze zelf ook nooit naar buiten, alleen op het balkon als het droog is. In jouw geval gaat het om een logeerkat die jouw huis niet gewend is. Het is het territorium van jouw eigen twee katten. Op zich niet zo raar dat de logeerkat dan een beetje angstig en opgefokt is. Maar het zal voor iedere kat weer anders zijn. Ik kan alleen maar uit eigen ervaring spreken. Toegevoegd na 3 minuten: Ik vind het wel zielig om een kat (of meerdere katten) de hele dag alleen te laten. Maar dat geldt voor alle huisdieren.

Het hangt denk ik héél erg van de kat af : mijne was al 13 jaar enig-kind geweest, toen haar vrouwtje verzorgd moest gaan wonen, en de kat dus niet mee mocht verhuizen (idiote regeling van die verzorgingshuizen, maar dat is weer een ander verhaal....) Als ik haar bij een andere kat had gedaan, was het wennen voor haar volgens mij moeilijker geweest, als er nog een kattenkind rondgewandeld had, en alles had naar 'vreemde kat' geroken.... Als ik één keer per jaar weg ga, moet ze naar een (geweldig!!) kattenpension, maar ook daar zit ze het grootste deel van de dag in haar reismand, zeggen de gefrustreerde oppassers/pensionhouders, die er alles aan doen om ieder kat happy te houden/krijgen - ze is teruggetrokken en erg eenkennig, maar omdat ze wel eet en naar buiten gaat (ze hebben een giga binnentuin) is ze blijkbaar toch niet echt ongelukkig. Maar de andere katten vermijdt ze, ook als die avances maken... Maar als ik ooit toe ben aan een nieuwe viervoeter, ga ik zeker op zoek naar een asielliefde : je hoort zo vaak, dat ze een innige vriendschap sluiten met hun medekennelbewoners, dus dan neem ik zeker ook een duo-uitvoering (of trio, als het zo uit zou komen...)

Het is niet alleen zielig, het is een volslagen onnatuurlijke situatie. Net zoals een vogel in een kooitje, een vis in een kom, een hamster in een hokje of een deense dog driehoog achter. Ik vind het vreselijk. Je moet geen kat nemen als je het beest geen 'buiten' kunt aanbieden. (ja, kom maar op met de minnen). Wanneer je een dier neemt, moet je de verantwoordelijkheid nemen om de natuurlijke situatie van het dier zo veel mogelijk te kunnen benaderen. Wanneer het dier, naar aanleiding van een onnatuurlijke situatie, neerslachtig wordt of ongewenst gedrag gaat vertonen vragen de eigenaars zich af wat er aan de hand zou kunnen zijn... En wanneer dit gedrag niet veranderd, beland het dier maar al te vaak in het asiel. Altijd alles ten koste van de dieren. Altijd alles voor het plezier van de baas. Gelukkig vele uitzonderingen daargelaten, hebben vele huisdieren een rotleven bij hun o-zo lieve baasjes.

Een kat kan prima als solitaire binnenkat gehouden worden, als ie dat maar jongs af aan gewend is. Ik denk dat het probleem hier meer zit in een conflict tussen jouw katten die ineens een kat in hun territorium zien opduiken - terwijl de logeerkat niet weg kan want die zit in een ren. Stress voor alle katten nu dus. Ik zou voor de duur van het logeren de 'eigen' katten en de logeerkat zoveel mogelijk uit elkaar houden.

Ik heb sinds 1 jaar een lieve poes van 9 jaar uit het dierenasiel! Uit het asiel gehaald als binnenkat die nu af en toe een paar stappen buitenzet maar op het balkon en in de tuin blijft! Wij dachten ook omdat we met regelmaat een lange dag weg zijn vanwege werk dat dat zielig was! Onze kat is afgestaan omdat ze totaal niet met andere katten overweg kan! En wij zijn er achter gekomen dat ze het prima vind om alleen te zijn, ze word helemaal hysterisch als ze een andere kat ziet al is dat op een afstand van 10 meter. Het is net of ze haar eigen soort niet herkent! En met hysterisch bedoel ik dat ze gaat gillen/schreeuwen en bijna door de ramen springt van kwaadheid! Ze kan prima alleen blijven, en wij zijn er van afgestapt om naar een andere poes te zoeken voor haar omdat ik zeker weet dat ik haar daar geen plezier mee doe en dat een hoop stress voor haar oplevert! Ze vermaakt zich prima speelt zelfs in haar eentje, is sociaal naar de mensen die ze kent, van vreemde moet ze niet veel hebben als ze naar haar toe komen! Ik zie het zo, bij mensen heb je ook einzelgangers, onze kat is dat zeer zeker ook, is ook van klein's af aan met andere katten samen gezet en heeft echt geen behoefte aan andere katten, in het dierenasiel liep ze altijd als een idioot gestrest heen en weer te rennen, haar oude eigenaren hebben haar om die reden weg gedaan, het was geen houdbare situatie meer voor geen 1 kat in huis. Door haar hysterische gedrag met andere katten, ook al is ze met andere katten opgegroeid. Toegevoegd na 1 minuut: Dus nee het is niet zielig, als je duidelijk ziet aan je kat dat ze er zelfs behoefte aan heeft om met rust gelaten te worden.

Ja, ik denk wel dat je de kans loopt dat hij dan wat vereenzaamt. Katten zijn niet echt sociale dieren zoals bv honden, maar als je er 2 neemt, zullen ze zich toch aan elkaar hechten, zeker wanneer ze uit één nest komen of als je ze als jonge kitten in huis neemt. Met één kat doe zich gaat vervelen loop je bovendien de kans dat hij in huis gaat poepen en plassen of zijn nagels in je meubelen en gordijnen gaat zetten. Toegevoegd na 1 minuut: Ik heb zelf ook 1 kat, die wel veel buiten zit (ik heb een benedenhuis).

is het geen optie om de kat in haar eigen huis te laten, en meermalen per dag even langs te gaan om te kijken of het goed gaat met haar en haar eten en aandacht te geven? minder stress voor de kat, voor jouw katten en voor jou antwoord op je vraag: afhankelijk van het karakter van de kat en hoe sociaal die opgegroeid is, is het dus wel of niet zielig. de katten in de verhalen die ik net lees worden duidelijk zieliger als je er wel een kat bij zou zetten.

Als het kan, dan kan je het katje het beste in zijn eigen huis laten. Dit is voor jouw katten erg stressvol. Als het dus mogelijk is, de kat lekker in zijn eigen huis laten en meerdere malen per dag de kat een bezoekje brengen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100