Wat kan je het beste doen bij loslopende honden ?

Ik kom de laatste tijd veel loslopende honden tegen, Mensen die honden uitlaten maar zelf zowat 1 km verderop staat te kletsen en niet opletten.

Of hier in de buurt op een grasveld waar ik altijd met mijn zoontje speelde, nu loopt hier steeds een redelijk grote blaffende hond los, terwijl die man die tijdelijk op de hond past gewoon in zijn tuintje bezig is.

Ik vind het eigenlijk maar eng, ik loop met een klein kind in een buggy dat geen kant op kan als er zon hond plotseling op ons afrent.
Wat kan ik het beste doen als die hond op mij afkomt rennen.
moet ik hem negeren ? of moet ik iets zeggen.
eigenlijk ben ik wat bang :(

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik geef je groot gelijk dat je bang bent voor een loslopende hond die niet onder appèl staat, of waar geen oog op wordt gehouden. Een hond die geen leiding heeft néémt de leiding. Natuurlijk zijn er genoeg goedzakken-van-honden die geen vlieg kwaad doen, maar evenzoveel honden die uitvallen naar alles wat hen ergert. Je moet de hond in ieder geval niet aanstaren, niet hard wegrennen en hem geen bevelen geven. Kalm weglopen in de richting van de eigenaar en de eigenaar vragen zijn hond onder appèl te zetten of er op te letten, zodat jij rustig met je kleine kan wandelen zonder angst. Mij ergert het mateloos als hondenbezitter, dat zo weinig hondenmensen rekening houden met de hobby's van anderen. Wandelen met een peuter zien we in dit geval dan even als hobby. Als je een wandelwagen ziet, loslopende kleine en grote kinderen, mensen te paard, joggers die in hun tempo niet gestoord moeten worden, hou dan je hond bij je, roep hem naar je toe, zet hem desnoods even neer. Voor anderen zal dat een teken zijn, dat ze een opgevoede, gehoorzame hond naderen waar ze geen angst voor hoeven te hebben. Joggers die aangevallen of van achteren besprongen worden, het is niet nodig. Ik begrijp voluit, dat een hardloper zo'n hond een oplawaai verkoopt. Kort en goed, een hond waar niet op gelet wordt is waarschijnlijk ook de hond waar weinig aandacht aan de opvoeding is besteed. Ik zou ze niet vertrouwen. Je kunt aan de lichaamstaal van een hond weliswaar zijn bedoelingen aflezen, maar als je geen kennis van honden hebt kan je zelfs dat niet zien. Spreek dus de eigenaar er op aan en leg hem uit dat er mensen zijn die een andere hobby hebben. Vraag hem daar rekening mee te houden.

Naar de oppas van de hond gaan en vragen of die hem bij zich wil houden of even aanlijnt. Vertel erbij dat je bang bent het kan zijn dat die man het helemaal niet door heeft.

Die hond ruikt dat je bang bent en voelt zich de meerdere. Spreek de eigenaar erop aan en als die niet luisteren wil de politie. Je mag een hond binnen de bebouwde kom niet los laten lopen. Als die hond op je af komt blijf dan doodstil staan. Hij gaat vanzelf weer weg.

Even aangenomen dat het een 'normale' hond is, de normale honden accepteren dat een volwassene de baas is. Wellicht tussen de hond en je kind in blijven staan. Hond manen met ZIT of AF kan ook wel helpen. In ieder geval niet de hond aanstaren, en ook niet met de binnenkant van je hand benaderen, daar houden ze niet van. Neem een bal of stok mee, gooi die weg als de hond op jou afkomt, geheid dat ie die volgt. Los daarvan zou ik toch de eigenaar vragen om de hond bij zich te houden, desnoods maak je er een verhaal bij over allergie of zo om het leuk te verpakken. In de meeste gemeentes is het trouwens verboden om een hond los te laten lopen, tenzij op speciaal aangegeven plekken. Blaffende honden bijten niet.... maar ze kunnen zo verhipt snel stoppen met blaffen ;-)

Ik weet niet of dit een verantwoord antwoord is. Maar kan je je niet opmaken om met die hond even te gaan knuffelen en spelen?

verreweg de meeste honden bijten niet. Een hond die losloopt heeft sowieso nog nooit iemand gebeten, want anders zou de baas er niet relaxed mee omgaan. Als baas heb je nl. een groot probleem wanneer je hond bijt: je moet de schade betalen en je krijgt een muilkorfgebod. Kortom, aai de hond en ga lekker spelen met je kind. Als de hond poept op een veld waar dat niet mag, dán kun je de baas aanspreken. Het is overigens niet zo dat honden altijd aangelijnd moeten zijn; bijna alle gemeenten hebben uitlaat- en losloopveldjes. En maar goed ook, je zult maar vier poten hebben om lekker te rennen en altijd vastzitten aan een sloom wezen met maar 2 benen. Probleem is vaak dat je soms niet meer kunt zien waar ze losmogen, omdat ándere mensen die bordjes weer uit de grond rukken.

Zoek geen oogcontact met deze hond negeer hem volkomen. Loop gewoon door.

Hoe komt die hond op je af? In een lage houding, lage kwispelstaart, samengeknepen ogen? Of maakt hij zich groot? Draait hij een beetje om je heen, haren iets omhoog, ook lage houding en benadert hij je van achteren alsof je een prooi bent? Dat zijn vragen die je eerst moet beantwoorden, voordat je jezelf een houding aanmeet. Want in het laatste geval is er dus sprake van een bedreigende situatie. In dat geval mag je nooit angst laten zien, maar moet je wel voorzichting zijn. Dus niet zomaar weggelopen. Want dan hangt ie in je benen. Draai dan met hem mee. Rustig blijven is in zijn algemeen altijd goed. Je kunt voor je buggy gaan staan, omdat duidelijk te laten zien dat je er niet van gediend bent dat hij bij jouw kind in de buurt kunt. De meeste honden kennen het commando "Nee". Dus zeg dat op een ferme toon en dan zoiets als "Weg"of "Klaar". En maak er eventueel een handgebaar bij om dit kracht bij te zetten. Aanhalen en spelen dat is leuk voor een nieuwsgierige pup, maar dan wordt hij beloond voor zijn gedrag en zal hij altijd contact zoeken naar gezellige wandelaars. Verstarren, staren, paniekerig zijn geven allemaal bodschappen waar honden op reageren. Dus dat in elk geval niet. Misschien moet je het zo aanpakken zoals je zou doen als jouw peuter een aansteker van de salontafel zou pakken. Dat vindt je niet ok, wil je snel oplossen en je bent zelfverzekerd genoeg omdat je weet dat je dat jij wijs genoeg bent om te weten dat aanstekers gevaarlijk zijn. Kijk anders eens op de site van de hondenbescherming. Daar staan ook goede tips voor "niet-hondenbezitters".

Hoe komt die hond op je af? In een lage houding, lage kwispelstaart, samengeknepen ogen? Dan is negeren inderdaad prima! Want deze hond wil je alleen maar begroeten. Of maakt hij zich groot? Dan is hij bezig met jou intimideren. Je hoeft hem niet te overrulen, want dat is een strijd voor gevorderden. Maar je laat gewoon zien dat niet onder de indruk bent. Ondertussen kunt je kijken of je al contact met het baasje kunt krijgen. Draait hij een beetje om je heen, haren iets omhoog, ook lage houding en benadert hij je van achteren alsof je een prooi bent? Dat zijn vragen die je eerst moet beantwoorden, voordat je jezelf een houding aanmeet. Want in de laatste gevallen is er dus sprake van een bedreigende situatie. In dat geval mag je nooit angst laten zien, maar moet je wel voorzichting zijn. Dus niet zomaar weggelopen. Want dan hangt ie in je benen. Draai dan met hem mee. Rustig blijven is in zijn algemeen altijd goed. Je kunt voor je buggy gaan staan, omdat duidelijk te laten zien dat je er niet van gediend bent dat hij bij jouw kind in de buurt kunt. De meeste honden kennen het commando "Nee". Dus zeg dat op een ferme toon en dan zoiets als "Weg"of "Klaar". En maak er eventueel een handgebaar bij om dit kracht bij te zetten. Aanhalen en spelen is leuk voor een nieuwsgierige pup, maar dan wordt hij beloond voor zijn gedrag en zal hij altijd contact zoeken naar gezellige wandelaars. Verstarren, staren, paniekerig zijn geven allemaal boodschappen waar honden op reageren. Dus dat in elk geval niet. Misschien moet je het zo aanpakken zoals je zou doen als jouw peuter een aansteker van de salontafel zou pakken. Dat vind je niet ok, wil je snel oplossen en je bent zelfverzekerd genoeg, omdat je weet dat je dat jij wijs genoeg bent om te weten dat aanstekers gevaarlijk zijn. Houdt in je achterhoofd dat je slimmer bent dan een hond, de meeste honden vriendelijk zijn, dat honden niet van pijn houden en snel opgeven. Dus als jij verstandig en niet vanuit angst optreedt het niet snel zal escaleren.

Hoe komt die hond op je af? In een lage houding, lage kwispelstaart, samengeknepen ogen? Dan is negeren inderdaad prima! Want deze hond wil je alleen maar begroeten. Of in zeldzamere gevallen, maakt hij zich groot? Dan is hij bezig met jou intimideren. Je hoeft hem niet te overrulen, want dat is een strijd voor gevorderden. Maar je laat gewoon zien dat niet onder de indruk bent. Adem rustig, maak geen oogcontact en maak je niet klein. Ondertussen kunt je kijken of je al contact met het baasje kunt krijgen. Draait hij een beetje om je heen, haren iets omhoog, ook lage houding en benadert hij je van achteren alsof je een prooi bent? Dat zijn vragen die je eerst moet beantwoorden, voordat je jezelf een houding aanmeet. Want in het laatste geval is er dus sprake van een bedreigende situatie. In dat geval mag je nooit angst laten zien, maar moet je wel voorzichtig zijn. Dus niet zomaar weggelopen. Want dan hangt hij misschien in je benen. Draai dan met hem mee. Zeg “Nee”. De meeste honden kennen het commando "Nee". Dus zeg dat op een ferme toon en dan zoiets als "Weg"of "Klaar". En maak er eventueel een handgebaar bij om dit kracht bij te zetten. Rustig blijven is in zijn algemeen altijd goed. Je kunt voor je buggy gaan staan, omdat duidelijk te laten zien dat je er niet van gediend bent dat hij bij jouw kind in de buurt kunt. Aanhalen en spelen is leuk voor een nieuwsgierige pup, maar dan wordt hij beloond voor zijn gedrag en zal hij altijd contact zoeken naar gezellige wandelaars. Verstarren, staren, paniekerig zijn, geven allemaal boodschappen waar honden op reageren. Dus dat in elk geval niet. Maak jezelf voor een hond dus zo oninteressant mogelijk. Je bent niet leuk, geen bedreiging, niet op zoek naar contact en ook geen prooi. Misschien moet je het zo aanpakken zoals je zou doen als jouw peuter een aansteker van de salontafel zou pakken. Dat vind je niet ok, wil je snel oplossen en je bent zelfverzekerd genoeg, omdat je weet dat je dat jij wijs genoeg bent om te weten dat aanstekers gevaarlijk zijn. Houd in je achterhoofd dat je slimmer bent dan een hond, de meeste honden vriendelijk zijn en enige opvoeding hebben genoten, dat honden niet van pijn houden en snel opgeven. Dus als jij verstandig en niet vanuit angst optreedt, zal het niet snel escaleren.

Het is maar een idee/voorstel: Als een hond al blaffend op je afkomt terwijl je aan het wandelen bent met je peuter in een buggy, je voor de buggy stellen. komt de hond voor jou te dicht, je met de rug naar de hond draaien als zijnde geen interesse in de hond (geen beloning). komt hij dan snuffelen gewoon zoals anderen reeds antwoorden een kort en krachtig NEE zeggen (of AF). jezelf eens de vraag stellen waarom je bang bent van de hond(en)?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100