Wat doet een kat die niet door de brandweer uit de boom wordt geredt?

Je hoort regelmatig dat de brandweer uitrukt om een kat uit een boom te halen. Maar wat gebeurt er als deze dat niet doet? Sterft de kat in de boom of komt hij er toch zelf wel uit.

Toegevoegd na 34 minuten:
Als de kat dan toch vanzelf weer uit de boom komt, waarom wordt er dan zoveel geld uitgegeven om dit door de brandweer te laten doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een kat in nood maakt rare sprongen! Hoe waar is dat spreekwoord. Bij mij in de straat woont ook een kat die, zo lijkt het wel, het erom doet. Klimt in het hoogste topje van de boom en begint dan klagelijk te miauwen. Hij/zij ziet dan waarschijnlijk een vogeltje, volgt zijn/haar instinct en vliegt de boom in. Dan, oeps, vogeltje weg en wat nu, hoe kom ik hier weer uit? Mensen stromen toe; "ach wat zielig" de kat wordt dan echt dramatisch en kruipt met angstige blik/houding nog verder weg en de mensen zeggen : "snel, bel de brandweer, straks valt ie" en ja hoor, binnen de kortste keren komt de hoogwerker met een paar mannen in vol ornaat ( zo zijn de regels) en het bakje van de hoogwerker gaat langzaam omhoog, met redder incluis, de mensen houden in ademloze spanning alles in de gaten.... en de kat kruipt nog hoger als het bakje hoger komt, tot hij/zij denkt: "zo is het wel genoeg" dan roetsj, floetsj, vliegt hij/zij door een wirwar van takken naar beneden en rent hard weg. Katten komen echt wel uit de boom, misschien niet direct, ze kunnen wel voor het eerst zo hoog geklommen zijn ( alles heeft een eerste keer) dan zijn ze geschrokken en durven in het begin niet zo goed, maar uiteindlijk komen ze altijd weer op hun pootjes terecht. Toegevoegd na 7 minuten: We zijn nu eenmaal verplicht een dier in nood te helpen en op dat moment lijkt het dier ook in nood te zijn. Er zijn nu eenmaal regels dat de brandweer bij uitrukken de auto met een vast aantal mensen in vol ornaat bezet moet hebben en dit kost geld. Ze zijn er nu eindelijk achter dat een kat in de boom geen heel team nodig heeft en dat dat ook met minder mankracht kan. Vandaar dat ze bezig zijn deze regels aan te passen zodat het goedkoper wordt een kat uit de boom te halen. Misschien is dat op dit moment al in werking getreden. Ze zijn nu eenmaal dienstverlenend en moeten komen als hun hulp gevraagd wordt.

Meestal komen ze er zelf uit. Zo niet dan zal hij uit eindelijk verzwakken en op een gegeven ogenblik vanzelf naar beneden vallen. Dit zal wel een paar dagen duren, een kat heeft ook zijn reserves. Maar meestal komen ze zelf gewoon de boom uit en zitten ze daar prima, alleen als er mensen onder de boom gaan staan hem hem gaan roepen zal hij natuurlijk nooit uit zijn eigen de boom uitkomen.

Hoe dan ook, hij komt vanzelf een keer naar beneden.

Die komt gewoon de boom uit. Het hele idee dat je een kat uit de boom moet halen is natuurlijk een beetje vreemd. Die beestjes klimmen er zo weer uit, alleen verassen ze zichzelf soms als ze snel hoog in een boom klimmen en weten dan 'van angst' even niet hoe ze er weer uit moeten komen.

hij komt idd gewoon vanzelf weer uit de boom. meestal vinden ze dit eng, maar een kat komt altijd om hun pootjes terecht.

Ik vind het je reinste kolder dat de brandweer uitrukt voor zulke gevallen, iedere kat die in een boom weet te klimmen, weet daar ook echt wel weer uit te komen. Kan misschien even duren, maar hij komt absoluut naar beneden.

de regel is dat de brandweer pas na 48 uur in actie komt. dit omdat tegen die tijd verreweg de meeste katten zichzelf in veiligheid hebben kunnen brengen. ook is het beter te wachten tot de kat zichzelf redt, omdat ze vaak bij het naderen van de hoogwerker in paniek raken, springen, en gewond kunnen raken. bij extreme weersomstandigheden wordt wel afgeweken van deze regel, en eerder een reddingsactie op touw gezet. brandweermannen halen niet alleen katten van daken en uit bomen, maar assisteren desgevraagd ook de dierenambulance, wanneer een boot of hoogwerker noodzakelijk is. het is een van hun taken, en het is zeker niet zo dat dit enorme kosten met zich meebrengt. de brandweerlui zitten sowieso klaar op de kazerne, en vinden dit vaak een leuke onderbreking. de enkele kat die in het buitengebied onopgemerkt in de problemen raakt, zal zichzelf moeten oppeppen toch naar beneden te klimmen, en dat gaat hij ook doen vroeg of laat. er worden gelukkig geen kattenskeletjes in de bomen gevonden :)

Het niet uit de boom durven komen houdt verband met de stand van de nagels. De kromming is bij het inklimmen dienstbaar, maar bij het naar beneden gaan kunnen ze er niet mee remmen. Klimt een kat nu hoger en hoger, mede door het opjagen door roepende mensen en redders, dan wordt het afdalen steeds moeilijker. Een jonge kat die met kleine stukjes gewend is een boom te beklimmen en dit iedere dag een metertje hoger doet, weet dat het omlaag gaan een andere techniek vereist. Ze zijn dus bang, niet om de hoogte, maar om de onmogelijkheid de nagels op de zelfde manier te kunnen benutten als bij het klimmen. Vroeg of laat proberen ze dus hoe het wel moet, als ze maar genoeg honger of dorst hebben zullen ze aan de afdaling beginnen. De kat die er iedere keer wordt uitgehaald, zal die kunst dus niet machtig worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100