Kunnen dieren zich aan geluiden ergeren?

Ik zat in de kamer en de deur klapte de hele tijd tegen de deurpost aan door de tocht. Het ergerde mij mateloos dus deed ik de deur dicht. Mijn katten die ook in de kamer zaten gaven echter geen kik, dus ik vroeg me af of dieren zich aan geluiden konden ergeren en hoe zich dit dan uit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik had eens een hrel geavanceerde wekker. Een van de dingen die hij ook kon was geluiden produceren om bij in slaap te vallen. Denk aan geluiden als het kabbel van water of de luchtbelletjes van een aquarium. Mijn katten werden er helemaal gek van en weigerden binnen te komen wanneer dat apparaat aan stond. Dus ja, ook dieren kunnen zich ergeren aan geluiden. Al zullen zij zich er minder snel druk om maken. De omgeving naar je hand zetten is iets typisch menselijk.

Als je ergeren vertaalt als ‘er last van hebben’, dan kunnen dieren zich natuurlijk aan geluiden ‘ergeren’. Denk alleen al aan Oudjaar. Volgens Van Dale betekent ergeren: tot ontstemming prikkelen. Andere betekenissen: aanstoot nemen aan, vervelend vinden. Al deze omschrijvingen gaan uit van bewustzijn en een stemming voelen. Over de vraag of dieren bewustzijn en emoties hebben, zijn de wetenschappers het nog steeds niet eens. Er kan (in deze betekenis) dus niet met 100% zekerheid gezegd worden dat dieren zich ergeren aan geluiden.

Toegevoegd op 03 november 2019 16:42: bron
Bronnen:
https://www.trouw.nl/wetenschap/jammer-maa...
https://www.trouw.nl/opinie/dieren-hebben-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100