Wat gebeurd er met de dieren die op de unielijst geplaatst zijn?

Op 13 juli is de unielijst behorende bij de IAS verordening gepubliceerd, wat dient er nu met de dieren te gebeuren die op de lijst zijn geplaatst.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In grote lijnen mogen particulieren en dierentuinen de dieren die ze hebben houden totdat ze overlijden (uitsterfbeleid). Iedereen moet zoveel mogelijk voorkomen dat de dieren niet ontsnappen. Hier de hele regeling: http://www.collectief-ias.nl/p/overgang.html Particuliere houders mogen na inwerkingtreding van de lijst begin volgend jaar de dieren die ze al hebben houden totdat ze een natuurlijke dood sterven, maar mogen niet meer fokken. Ook moeten ze aan strenge eisen voldoen om te voorkomen dat dieren ontsnappen en ze dus in een gesloten omgeving houden. Kan een particulier niet aan de eisen voldoen, dan worden de dieren weggehaald. Voor particulieren met planten die op de lijst staan is er geen overgangsregeling. Commerciële houders mogen dieren en planten die zij al hebben nog twee jaar verkopen aan instellingen die een ontheffing krijgen voor onderzoek of behoud van de soort buiten hun natuurlijk leefgebied of voor geneeskundige activiteiten, mits de exemplaren in een gesloten omgeving gehouden en vervoerd worden en alle passende maatregelen zijn genomen om voortplanting of ontsnapping te voorkomen. De verkoop of overdracht van levende dieren en planten aan niet-commerciële gebruikers is toegestaan tot één jaar nadat de soorten werden opgenomen op de Unielijst, mits de exemplaren in een gesloten omgeving gehouden en vervoerd worden en alle passende maatregelen zijn genomen om voortplanting of ontsnapping onmogelijk te maken. Voor dierentuinen is er geen uitzondering in de Verordening opgenomen. Zij vallen onder het “nietcommerciële” regiem. Dit betekend kort gezegd een uitsterfbeleid. De Europese Commissie heeft aangegeven de soorten op de lijst echt niet meer in Europa te willen, ook niet in dierentuine Toegevoegd na 2 uur: Moet voorkomen dat de dieren ontsnappen idd.

Volgens de informatiepagina zouden al die planten en dieren uitgeroeid, ingedamd of beheersbaar moeten worden. Toegevoegd na 1 minuut: Beheersbaar houdt in, een populatie die goed gecontroleerd kan worden.

Bronnen:
http://www.collectief-ias.nl/p/historie.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100