Krabben en bijten katten elkaar als ze met elkaar stoeien?

Onze katten stoeien regelmatig met elkaar. Dat ziet eruit als een (schijn)gevecht waarbij ze elkaar bespringen, over de grond rollebollen, elkaars kopjes met de poten omarmen/vastklemmen, naar elkaar uithalen en elkaar bijten.

Het ziet er overigens altijd uit als gewoon stoeien. Soms wat ruw, maar nooit kwaadwillend. We hebben nooit verwondingen kunnen constateren, en na zo'n "gevecht" liggen ze vaak tegen elkaar aan op een stoel, of likken ze elkaar.

Als ze nu zo aan het "stoeivechten" zijn, en ze halen uit met hun voorpoten (of soms ook met de achterpoten), doen ze dat dan met uitgestoken nagels, ofwel: krabben ze elkaar, net zoals ze mij wel eens krabben als ik met ze aan het spelen ben? En als ze elkaar (lijken te?) bijten, bijten ze dan ook echt, of is dat meer een liefkozend "even wat druk uitoefenen met de tanden zonder echt door te bijten"?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het gaat te snel om te volgen hoe katten het precies aanpakken, maar zoals gezegd zie je na een stoeipartij geen verwondingen. Ik zie bij stoeiende katten alleen dat er wat haarplukken in de rondte vliegen, dus ik vermoed dat de nagels binnenboord worden gehouden, en ook het happen is meer happen dan daadwerkelijk bijten. Je kan er overigens van uit gaan dat katten stoeien, zolang er geen vocalisaties bij komen kijken: bij vocalisaties is het de katten menens,of gaat het hard die kant op. Wat betreft de vraag over het geslacht, lijken poezen feller dan katers, en zal het spel eerder uit de hand lopen en ontaarden in echte agressie. Overwegingen van concurrentie spelen geen rol: als een kat zich in een situatie bevindt waar het voedsel schaars is, zal hij of zij sowieso geen tijd verspillen aan spel. Spel is voor dieren die jong en/of zorgeloos zijn. Ook een eventuele toekomstige romance wordt niet meegenomen in de overweging al dan niet te gaan stoeien. Poezen zijn krols of niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100