Is het normaal dat een konijn ineenkeer springt?

We hebben sinds gisteren een hele lieve konijn, het is een mannetje en is er nieuwschierig. Nu heeft hij een hok en kan lekker naar beneden kan lopen. Soms doen wij het deurtje open en laten we hem zelf in- en uit zijn hok komen. Hij heeft genoeg ruimte in onze bijkeuken om lekker te spelen en te rondsnuffelen.

Nu loopt hij soms heel zoekend rond en maakt ineenkeer een sprong omhoog. Alsof hij schrikt oid. Ook heeft hij vaak zijn beide oren helemaal omhoog, is dit normaal voor een konijntje van 9 week?

Toegevoegd na 24 minuten:
Excuus voor de typfouten. Ik heb dit getypt op mijn mobiel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja hoor, hoewel gedrag van konijnen totaal onbekend id bij de meeste mensen en baasjes, is dat plotse springen een primaire uiting van blijheid ( een gat in de lucht springen) ;) Toegevoegd na 2 minuten: https://www.youtube.com/watch?v=BdSegwNIDN4 Hier een voorbeeld en op deze site heel veel nuttige en andere kennis mbt 'de taal van konijnen' :)

Bronnen:
http://www.knagers.net/konijnentaal.htm

Ik denk dat je konijn een binky maakt, aan de hand van jou beschrijving. Ik heb een filmpje van een binky bij dit bericht gedaan. Het is heel normaal konijnen gedrag. Met zo'n sprong laat een konijn zien dat hij blij is.

Bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=3-F4LSg8kWE

Een verwijzing naar een Youtube filmpje is niet betrouwbaar als bron voor verklaring van dit gedrag. Het heeft namelijk niets met blijdschap te maken. De enige keer dat ik een (wild) konijn heb zien springen was toen er eentje onder een net terecht was gekomen. Hij rende als een gek rond en maakte telkens een sprong. Daaruit heb ik de conclusie getrokken dat dit gedrag bedoeld is om eventuele (grond)roofdieren te ontwijken. Tamme konijnen heb ik het nooit zien doen maar die hebben zich nooit bedreigd hoeven te voelen bij mij. Het is dus vluchtgedrag.

dan kunnen ze nog een beetje bang zijn of schrikachtig.. ons konijn sprong een keer van de behandeltafel bij de dierenarts recht bovenop de dierenarts zijn hoofd.. Toegevoegd na 3 minuten: bij mij weten is dit inderdaad een vluchtgedrag.. haha nu kunnen we er smakelijk om lachen.. de dierenarts toen iets minder

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100