Zou een buiten vogel na verloop van tijd naar binnen durven komen naar een tamme vogel?

Onze parkiet fluit zodra de deur open gaat tegen een vogel in een nest in onze tuin. Het fluiten gaat dan vrolijker over en weer. Stel dat dit zo weken Door zou gaan. Zou de vogel uit het nest dan naar binnen durven komen? Of als ik de kooi buiten zou zetten zou de vogel dan naar mijn vogel durven komen? Of zijn ze daar van nature te bang voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De meeste wilde vogels hebben een grote angst voor besloten ruimtes. Bij uitzondering gebeurt het dat ze die angst overwinnen en naar binnen komen. Zit de vogel waar jij het over hebt echt op een nest? Je schrijft dat die terugfluit naar je parkiet maar als er iets is wat een broedende vogel niet doet is het door gefluit of andere geluiden de aandacht op zichzelf en het nest vestigen. Als je de parkiet met kooi en al in de tuin zet komt de wilde vogel misschien wel een kijkje nemen, maar meestal hebben vogels alleen interesse in soortgenoten.

Ik zou in ieder geval NIET proberen de vogel in huis te krijgen. Alle kans dat het in paniek raakt en zich kapot vliegt tegen één van je ramen of zelfs uit pure stress doodgaat, met alle gevolgen van dien ook voor eventuele jongen in het nest. Overigens lijkt mij de kans dat het gebeurt klein, maar dit terzijde. Je kunt je parkiet in de tuin zetten, maar daar neem je ook risico mee. Voor je het weet is het net op die plek te heet doordat de zon er recht opstaat, te koud vanwege schaduw of het tocht. Realiseer je dat de parkiet niet zoals in een volière zelf het meest ideale plekje kan uitzoeken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100