Mijn sluierstaarten happen naar lucht, wat moet ik doen?

Mijn waterkwaliteit is in principe goed, er zitten er 2 in mijn aquarium van 60 liter. Er zitten 2 gemengde bosjes in die elke week plantenvoer krijgen. Ik ververs het water één keer in de 2 weken en er zit een bruisballetje in mijn aquarium. Ik ben ten einde raad!

Toegevoegd na 28 minuten:
Eentje heeft al problemen met zijn zwemblaas en de andere dreigt dit ook te overkomen. Zijn er wellicht andere (misschien wel tropische) vissen die dit probleem niet hebben? Want dit is het enige probleem dat ik altijd heb met sluierstaarten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Naar mijn bescheiden mening is het die "plantenvoeding" die je erin giet die je vissen de das omdoet. Ik heb nu wel een iets groter aquarium (150x60x60 cm) maar daar gelden in principe dezelfde regels voor dan voor jou kleine bakje. Als het visbestand in de bak afgestemd is op de aanwezige planten en omgekeerd is het niet nodig om extra plantenvoeding te geven. Je vissen ademen en plassen en ..... ja je weet wel in het water en dus is dat de voeding voor de planten, voeg er nog wat licht aan toe en je plantjes hebben alles wat ze moeten hebben. Het ademen van de vissen zorgt voor CO2 en de rest voor de andere plantenvoeding, het enige wat je heel af en te misschien moet toevoegen is wat ijzer voor je plantjes. En nee gewoon een spijker in je bak leggen lost dat probleem niet op. Er zijn momenteel verschillende producten (meestal vloeibaar) in de handel verkrijgbaar die je aan je water kan toevoegen om je plantjes in vorm te houden. Mogelijk is je water de eerste uren wat melkachtig maar dat trekt wel weg na een dag ongeveer (bij mij dan toch). Het ijzer zorgt ervoor dat je planten makkelijker chlorofyl aanmaken en dus mooier groen zijn wat dan weer zijn weerslag heeft op het omzetten van de afvalstoffen in plant enz.... Dus ik zou zeggen stop met die plantenvoeding en laat de natuur zijn werk doen. Toegevoegd na 2 minuten: Nog een kleine opmerking in verband met waterverversing: nooit alle water vervangen maar maximum een derde, anders bezorg je je visjes een schok die ook niet echt bevorderlijk is voor hun gezondheid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100