Waarom gaat kattengrit per liter over de toonbank en niet per kilogram?

Wat is het verschil en/of belang voor deze aanduiding?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Producten zoals kattenbakkorrels hebben geen vaste verhouding tusen het vollume en het gewicht. Het gewicht kan enorm verschillen doordat het product meer of minder vocht bevat (zeker bij kattengrit, zand of potgrond) of door de samenstelling. Het is daarom tegenover de consument eerlijker om deze producten per liter te verkopen, en daarom doet men dat dus ook. Je kunt bv berekenen wat minstens het gewicht moet zijn in Kg van 25liter geperste houtkorrels voor de kattenbak. Er zijn Europese standaarden van toepassing voor houtpellets die je kunt gebruiken om het gewicht te berekenen wat een zak kattenbak houtkorrels ongeveer moet wegen. 1000kg pellets correspondeert ongeveer met 1,5m³ = 1500 liter 1,5 m³ = 1500 liter correspondeert ongeveer met 1000kg pellets. 15 liter is ongeveer 10 kg 25 liter = 25/15 x 10kg = 5/3 x 10kg = ongeveer 16,67 kg. Welke Europese gewicht/volume standaards van toepassing zijn voor kattengrit weet ik niet, maar dat moet te vinden zijn. Die zijn er vast wel. Er zijn nog genoeg firma’s die kattenbakkorrels in kiloverpakking verkopen.

Bronnen:
http://www.ah.nl/appie/producten/product/w...
http://www.brekz.nl/af-te-halen/biokat-cla...
http://www.poes.nl/extreme-classic-15kg.ht...

Kattengrit valt onder de zgn. 'volume' producten, d.w.z. dat het product qua gewicht per kubieke meter zo licht in gewicht is, dat het economisch voor de producent voordeliger is er een andere maateenheid aan te geven bij de verkoop aan de consument. De prijs van het product wordt dan omgerekend naar een 'literprijs' wat een afgeleide is van 0,001 kubieke meter. Deze omzetting is dus persé niet nadelig voor de consument, eerder voordeliger omdat als de producent per kilogram zou leveren, de af te nemen zakken door de consument heel veel groter zouden zijn en daarmee ook de prijs per eenheid.

In aanvulling op Beer56: Een nuttige eigenschap van kattengrit is bovendien dat het vocht opneemt. Dat zou dus betekenen dat de opslagmethode, verpakking etc. invloed zal hebben op het gewicht.

Kattengrit komt in liters(volume) omdat het gaat om de benodigde hoeveelheid die je moet uitstrooien over de bodem(oppervlakte) van een kattenbak en daar doet het gewicht niet toe, het gaat om het te vullen oppervlak. Ik krijg met een kilo uranium de bodem van een kattenbak niet goed bedekt, met een liter uranium wel...(althans in theorie)

Simpel weg 2 redenen 1) de kattenbak heeft een inhoud bv 5 liter. Dan is het handig dat het per liter gaat hoef je niet te weten hoeveel een liter weegt 2) er zijn diverse soorten kattenbakvulling niet minerale op basis van hout of papier en minerale op basis van klei dan. Daarbinnen zitten weer variaties op grote ed. Hierdoor zit er verschil in de gewicht/ volume verhouding. 5 liter van het ene soort weegt bv 2 kilo en een ander soort weegt 3 kilo. Dan zegt het gewicht niets over hoeveel je nodig hebt. Prijzen vergelijken op basis van kg is dan onzin simpelweg omdat je van de ene soort meer kg moet gebruiken om de bak te vullen. Liter prijs kun je wel gebruiken ongeacht het type vulling heb even veel liter nodig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100