Hoe zorg ik ervoor dat mijn poes op haar kattenbak gaat?

Mijn poes van 9 jaar weigert op haar kattenbak te poepen. Plassen doet ze er wel op. Ze heeft er nog nooit op willen gaan en doet dit altijd achter de deur of in een hoek. Dit was altijd makkelijk op te ruimen omdat we plavuizen hebben. De laatste tijd doet ze het echter ook tussen speelgoed. We hebben het al geprobeerd met water op haar te spuiten, andere kattenbakvulling, er wat van zeggen. Ze weet dat ze dit niet mag doen omdat ze zich erna (of als we het zien) altijd wegsteekt. Is er een manier om haar toch zo ver te krijgen dat ze voortaan wel op de kattenbak gaat?

Onze andere katten gaan wel op de bak.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zorg dat je 1 kattenbak meer hebt, dan poezen en katten (4 katten en poezen, 5 kattenbakken), een kat of poes houdt er meestal niet van haar of zijn bak te delen. Ook kan het zijn dat ze niet op dezelfde bak wil plassen en poepen, daarvoor de tweede bak.

Bronnen:
http://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/onz...

Haar er net zolang op blijven zetten tot ze het snapt.

Allereerst met de kat naar de dierenarts, om een medisch probleem uit te sluiten. Stop verder met het beestje met water te bespuiten, dat heeft geen enkele zin, en kan zelfs averechts werken. Verder is het niet zo makkelijk om gedrag wat je jarenlang hebt toegestaan nu om te gaan buigen. Je hebt meerdere katten: kan de kat zich rustig ontlasten? Ligt ze goed in de groep, of wordt ze door andere katten gehinderd als ze naar de bak wil gaan? Dat kan heel subtiel gebeuren, staren kan al voldoende zijn. Zorg iig voor voldoende bakken, op afstand van elkaar en het eten en drinken. De bakken moeten ruim zijn (1 1/2 x de lengte van de kat), op een rustige plaats staan, en (ivm de leeftijd van de kat) een lage instap hebben. Zoals gezegd verander je dusdanig ingesleten gedrag niet zomaar, en het zou heel goed kunnen dat de poes niet goed in haar vel zit. Een gedragstherapeut , en wel een gediplomeerde, lijkt me geen overbodige luxe in dit geval. Tijdens een thuisbezoek kan ze de kat en de interactie tussen de katten onderling observeren en een behandelplan opstellen. Maar, zoals gezegd, eerst een goed onderzoek door de dierenarts. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100