Hoe vang je een verwilderde zwerfkat?

Het diertje krijgt al 1,5 te eten van mijn moeder, is niet aan te raken (zelfs na 1,5 jaar proberen) en omdat hij zo bang is waarschijnlijk vreselijk getraumatiseerd. Naar binnen wil hij ook niet.

Mijn moeder is aan het verhuizen en wil zich bekommeren over het lot van het diertje. Het asiel wil hem niet, die hebben een opnamestop of zo.
Een vangkooi was geen succes. Dat was het oorspronkelijke plan, waarna de kat een paar daagjes bij de dierenarts zou verblijven voor een checkup. Het ding stond niet goed afgesteld toen mijn moeder het geval in gebruik nam en het luikje viel al dicht precies op het moment dat de kat er voor stond... De kat is er natuurlijk niet meer in geweest.

Ook is het discutabel of het überhaupt wel gaat lukken om een buitenkat mee te verhuizen en in een nieuwe omgeving te brengen. Heeft een ervaren iemand hier nog een idee over of dit gaat lukken en of je speciale maatregelen moet treffen?

Toegevoegd na 8 uur:
(Dank jullie voor jullie lieve en begripvolle reacties tot dusver! Zeer waardevol om op zo'n korte termijn deze info te krijgen!)

Ik wil een toevoeging plaatsen maar die tekst past hier niet, vandaar dat ik deze even in de reacties op de vraag zet.
Bovendien kunnen we van daaruit verder praten, want een paar antwoorden lijken enigszins op elkaar.

Weet jij het antwoord?

/2500

Gewoon met rust laten die kat, als je na anderhalf jaar zijn vertrouwen nog niet hebt, wil dat diertje ook niet anders, al dan niet door een trauma die ze mogelijk hebben... Nobel dat jullie hem / haar proberen te helpen, maar met het voedsel dat die kat krijgt, help je al meer dan genoeg, En ja, ik ben een liefhebber van katten, maar dit wordt niks, blijf doen wat jullie doen en verder niets zou ik je willen aanraden. Zwerfkatten kunnen zichzelf doorgaans prima redden

vermoedelijk is deze kat in het wild geboren, en nooit op mensen gesocialiseerd. niet alleen zal vangen moeilijk worden, maar dan?? binnen is zo'n kat niet te handhaven, het beestje zal enorm veel stress ondervinden als je het probeert. je kan hem ook niet plompverloren op z'n nieuwe adres neerzetten, ook dat wordt een drama. laat je moeder eens contact opnemen met de plaatselijke dierenbescherming, of die mogelijkheid zien het diertje bij te voeren. eventueel zou je moeder een bijdrage in de kosten kunnen aanbieden.

Als het een wilde kat is (geworden) kan je hem echt niet meenemen. Dat zou het dier zo verschrikkelijk in de stress brengen. En ja, je kan hem ook niet in huis houden, hij zou de boel afbreken van de angst en van de drang buiten te willen zijn. Waar hij nu is kent hij in de omgeving alle gaatjes en plekjes om te schuilen/slapen en alle mogelijke muizenholletjes om eten te vangen. Het is heel lief van je moeder dat ze zich zo over de kat heeft ontfermd maar ze zal hem los moeten laten als ze verhuist. Misschien kan ze de buren vragen om hem/haar af en toe eens wat eten te geven als het heel koud is, misschien gaan die zich dan iets meer van het diertje aantrekken. Meer kan je niet doen eigenlijk. En ook al zal het voor je moeder niet makkelijk zijn de kat achter te moeten laten, want ze heeft het hart blijkbaar op de goede plek, voor de kat is het echt het beste.

ENE KANT Ik zou op Rienekes kennis van katten af gaan en aannemen dat het dier in het wild geboren is en daardoor alleen meer stress zou krijgen wanneer je de kat zou willen domesticeren. - Dus niet meer proberen te vangen. ANDERE KANT Aan de andere kant kan het misschien een kat zijn die door iedereen in de omgeving weg gejaagd wordt waardoor het dier geen mensen vertrouwd, en dan is het een kwestie van een goede eigenaar vinden. - Is dat het geval dan kun je het er wel op wagen door de vangkooi opnieuw te gebruiken. Je kunt de kooi camoufleren. Niet meteen scherp zetten. Eerst een aantal nachten gewoon open laten. Op de geur van het voedsel komt de kat wel op het idee naar binnen te gaan. Absoluut niet vergeten dat de kooi gezet is, want er lopen vaak ook andere dieren in die honger hebben. En die moeten er snel weer uit. (Egels zijn bv ook gek op kattenvoer.) IN IEDER GEVAL Wat je wel onderhand zou kunnen doen, of je moeder, is een foto van het dier nemen en opgeven bij stichting AMIVEDI als "gevonden kat". Het kan namelijk zijn dat er toch een eigenaar is. Vervelend er aan is dat AMIVEDI het dier een zekere tijd, een aantal weken, als gevonden moet hebben staan voordat een dierenasiel bereid is het dier in de opvang te nemen. Pas als die periode verstreken is komt de kat op de wachtlijst van het dierenasiel om voor een plaats in aanmerking te komen. Want inderdaad zitten die door het hele land overvol. Zeker in de zomer. (Nou ja .. "zomer" .. in 2011 ?) HOEWEL ? Dat was de ge-eigende weg geweest. Maar aangezien je moeder gaat verhuizen is daar waarschijnlijk geen tijd meer voor. Bovendien heb je kans, als de kat in het wild geboren is, dat het dierenasiel er uiteindelijk niets anders mee kan dan in laten slapen. En dat is natuurlijk het laatste dat jullie willen. Toegevoegd na 4 minuten: Uitsluitsel over hoe te handelen kan ik dus niet geven. Alleen de informatie voor zover ik die heb. En dan is het verder aan jullie. Persoonlijk vind ik dit een hele moeilijke. Misschien is er een van de buren die al die tijd al hetzelfde doet als je moeder. Of misschien kun je er een buurtproject van maken in het kader van burendag eind september.

Ga vaak op het zelfde niveau liggen bij de kat in de buurt maak geen vreemde gezichtsuitdrukkingen kijk gewoon heel neutraal. probeer je handen niet te gebruiken. en praat op een rustige toon tegen de kat. geef hem/haar iets om aan te ruiken wat naar jou ruikt als een soort kennismaking. Als je merkt dat hij/zij niet weg wilt vluchten kun je deze kat aaien en zo steeds meer het vertrouwen opbouwen. en mag de kat oppakken. Toegevoegd na 2 minuten: o wat ook werkt is je ogen langzaam te sluiten en te openen tijdens het aankijken.. hierdoor kan de kat zien dat je "lieve"intenties hebt

een verwilderde kat voelt zich het beste in zijn eigen omgeving. een huiskat ervan maken is mogelijk, maar een schootplakker zal het nooit worden. (eerder een bang muisje die zich overal onder zal verstoppen met hartslag 230) het enige wat je zou kunnen doen is nog een vangpoging wagen en het dier steriel laten maken (hakkie takkie weg zakkie of het 'kippenhok' eruit zodat er van die kat in ieder geval geen nageslacht meer komen kan) en laat deze slimmerik zich niet meer vangen, tja hij redt zich wel en voelt zich echt op zijn best in deze situatie, dus in het 'wild'. mocht je je moeder helpen verhuizen 'succes' je weet hoe het moet :OP eneh.... in het asiel zitten katten die echt heel hard een 2e kans verdienen (misschien is dat een idee?) ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100