Hoe herken je een zwerfkat?

Een maand of twee geleden vond mijn broer per toeval een kat op zolder, die daar heerlijk lag te slapen en waarschijnlijk door een open staand raam het huis in was geklommen.

Kat zag er gezond uit dus is weer buiten gezet.
De kat is een paar weken ogenschijnlijk weg geweest.

Echter nu zit diezelfde kat al minstens twee weken onafgebroken in zijn tuin. Voor zover mijn broer kan nagaan is de kat er altijd, overdag én 's nachts. Het lijkt er dus op dat hij niet naar huis, waar dat ook mag wezen, gaat. Maar hij moet wel ooit een huis gehad hebben want hij is super aanhalig en zodra je de tuindeur open doet komt hij al naar je toegerend, dus een echte (ver)wild(erde) zwerfkat is het ook niet. Hij miauwt erg veel, vooral voor de deur of hij naar binnen mag.

Hij is slank, maar lijkt in onze optiek niet ondervoed (eerder jong, een jaar of 1 à 2). Er zitten vreemde bolletjes in zijn vacht maar het is moeilijk te zeggen of dit een beestjes-achtig iets is of dat het van een plantje komt. Nagels zijn erg lang, vacht ziet er (in onze ogen) normaal uit.
Hij draagt geen halsband.

Heeft er iemand tips om uit te vinden of deze kat bij iemand hoort? (Naast in de buurt vragen). Ik las iets over een papieren halsbandje maken met 'Wie ben ik?' er op, maar hoe maak je zo'n halsbandje? (We willen het arme beestje ook niet per ongeluk ophangen :P).
En wat kunnen we nog meer doen?

Op Amivedi hebben we al gekeken, daar kunnen we hem niet linken aan een kat.

Graag tips :-)

Weet jij het antwoord?

/2500

In deze tijd van het jaar zijn er nog steeds mensen die hun huisdier afdanken omdat ze met vakantie gaan. Of deze kat dat ook is overkomen valt niet te zeggen. Het beste is bij dit bij de politie melden. Als de eigenaar de kat mist zal die misschien hetzelfde doen en kan hij teruggebracht worden. Maar als de kat bewust is achtergelaten zal de eigenaar nooit gevonden worden.

Je neemt een vel papier, schrijft daar je vraag en tel.nr op, draait dat tot een lange koker, en je niet dit rond de hals van de kat. Ook kan je de dierenambulance langs laten komen, of met de kat langs een dierenarts gaan, om te kijken of de kat gechipt is. Neem behalve met Amivedi ook contact op met de dierenambulance en het plaatselijk asiel om te zien of de kat vermist is. Het is niet altijd makkelijk om een zwerfkat te herkennen: veel katten hebben meerdere eet-adresjes, en veel katten worden overdag buitengesloten. Het feit dat de kat dag en nacht bij je broer zit, en lichtelijk onverzorgd overkomt (klitten?), doet wel vermoeden dat het beestje wel eens verdwaald of gedumpt zou kunnen zijn. Overleg eens met het asiel.

Ja, mensen die hun dier tijdens de vakantie buiten de deur zetten bestaan, maar om daar nou als éérste aan te denken.. nee ! Vraag eens rond in de buurt of neem de kat even mee naar de dierenarts. Misschien is 'ie wel gechipt. In dat geval is het een koud kunstje om de eigenaar te vinden. Je zal 9 van de 10 keer merken dat die vlak in de buurt woont. In het ergste geval kun je voor een paar euro een halsbandje kopen in elke dierenzaak. Doe hem dit om en bevestig op de een of andere manier je vraag wie de eigenaar is aan de halsband. Wanneer het diertje nog verzorgers heeft, dan zullen die vast wel reageren op het plotseling verschijnen van de halsband en kijken wat er loos is. Dan zullen ze vast wel reageren of minimaal de band af doen. Dan weet je ook dat 'ie nog verzorgers heeft. Een kat die nog enigszins verzorgt is is vaak géén zwerfkat ! Eigen je het beestje niet zomaar toe. Je zult het echte baasje waarschijnlijk ook veel verdriet doen als die plots zijn of haar kat kwijt is.

Meestal ziet de kat er heel ongezond uit, plukken haar weg en is ook meestal heel bang.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100