Kunnen honden beter ruiken, zien & horen dan mensen?

Kunnen honden beter ruiken, zien en horen dan mensen? En hoeveel keer beter kunnen ze ruiken zien& horen?

Toegevoegd na 1 uur:
Bedankt voor de nuttige informatie! Ik heb geen best antwoord gekozen omdat ik aan alle 2 de antwoorden heel veel aan heb!
Mijn vraag is goed beantwoord!

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat wordt sterk overdreven. Ze kunnen inderdaad beter ruiken, maar ze zien beroerd. Ze zijn ook gevoeliger voor hoge geluidsfrequenties en ze kunnen beter de richting van het geluid bepalen door de beweegbare oren. In de basis zijn hun zintuigen gespecialiseerde zenuwcellen met een hoge gevoeligheid en zijn die cellen bij alle zoogdieren even gevoelig. Een hond heeft een groter reukslijmvlies, hij kan goed bepalen waar de geur vandaan komt met de natte neus en de golvende structuur van het reukslijmvlies kan beter geuren oppikken doordat de lucht meer wervelt. Aan lucht die gewoon langsstroomt heb je niets als je er ook nog geuren uit wilt waarnemen. Het slijvlies bij honden is 15 keer zo groot en zal ook nog wat efficienter zijn en ook het hersengedeelte dat zich met geuren bezig houdt is een stuk groter dan dat van ons. Mensen kunnen weer heel goed diepte zien, kunnen scherper zien en kunnen meer kleurschakeringen waarnemen. De hersenen die zich met zien bezig houden zijn ook veel groter dan die van een hond. Ook kunnen we geluiden beter verwerken doordat we muziek en taal kennen en daar gespecialiseerde hersengedeeltes voor hebben. Honden kunnen 's nachts ook beter zien door de reflecterende laag achter het netvlies. Dat zal overdag niet bevorderlijk zijn voor de gezichtsscherpte omdat je daardoor veel strooilicht in het oog krijgt.

Ja en nee. Honden kunnen beter ruiken en horen dan mensen, maar zien kunnen ze slechter. Ruiken De reukzin van honden is veel beter ontwikkeld dan bij de mens. In de eerste plaats komt dit door het grotere aantal reukcellen. Globaal geldt dat hoe langer de snuit is, des te beter het reukvermogen. Tussen de verschillende hondenrassen bestaan dan ook aanzienlijke verschillen op dit punt. De mens heeft ongeveer 10 cm² reukepitheel, de hond daarentegen gemiddeld 100 cm², maar dat varieert tussen 30 cm² bij een Franse buldog en 169 cm² bij een Duitse herder. Beroemd is de bloedhond om zijn vermogen om sporen te volgen. (...) metingen hebben aangetoond dat het reukvermogen van een hond rond één miljoen keer beter is dan dat van de mens. Daarbij speelt dat honden met korte inspiraties rond 300 keer per minuut kunnen ademen, zodat er steeds nieuwe aanvoer van verse lucht is met een grotere turbulentie, waardoor geurstoffen gemakkelijker met het reukepitheel in contact kunnen komen. Zien Het oog van de hond heeft twee verschillende types kegeltjes, die op groen of op blauw licht reageren, in tegenstelling tot de mens, die over drie verschillende types beschikt, die op rood, groen en blauw licht reageren. Een hond ziet geen rood en ervaart rode dingen als (donker)groen. Een rode bal in het gras is voor een hond dus lastig te zien. Een ander verschil is dat het hondenoog in het bereik rond 430 nanometer de grootste gevoeligheid vertoont. Bij de mens is dit rond 530 nanometer. De scherpte van het beeld is waarschijnlijk kleiner dan bij de mens en meer op beweging gericht. Stilstaande dingen worden door de hersenen onderdrukt en zijn door de hond minder goed waar te nemen. Horen Het gehoor is bij de hond sterk ontwikkeld. Hij kan hogere frequenties waarnemen dan de mens. Het bereik ligt bij een optimaal gehoor: - Mens ~ 20 - 20.000 Hz, maximale gevoeligheid tussen 1000 en 4000 Hz. - Hond ~ 15 - 50.000 Hz (sommige bronnen spreken zelfs van 100.000 Hz), maximale gevoeligheid rond 8000 Hz. Honden zijn verder in staat over een afstand van 25 meter frequenties rond de 1 à 2 Hz te horen. De beweeglijke oorschelpen van de hond maken het mogelijk om een geluid driedimensionaal te lokaliseren; hij kan dat daarom veel beter dan de mens. Een hond kan de richting waaruit een geluid komt met een afwijking van 2% bepalen (bij de mens meer dan 15%). Bij de beweging van de hondenoren zijn niet minder dan 17 spieren betrokken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hond

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100