wat voor ras krijg ik als mijn haan(bruine legkip) mijn hen(mechelse koekoek) bevrucht?

Wij hebben een haan die verschilt van ras met onze hennen en vragen ons af wat voor kuikentjes daaruit zullen voortkomen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een rasloze kip. Misschien bruin met witte stippels, misschien zwart met bruin. Maar bovendien een kip die geen legkip is maar wel lekker kan smaken, omdat de koekoek vooral een vleeskip is die heel lekker van smaak is. Dan heb je ook nog de spraakverwarring: de een is waarschijnlijk een Hollandse Barnevelder en de ander is een Belgische kip. Ga er maar aan staan, een complex geheel. Toegevoegd na 1 minuut: Als je dan ook nog bedenkt dat een haan geen legkip is, dan is de verwarring compleet. ;)

Je krijgt een zogenaamde F1 hybride. De legkippen en mestkuikens voor de productie zijn ook F1 hybrides tussen zorgvuldig geselecteerde ouderrassen. Rassen zijn zoveel mogelijk homozygoot, de F1 tussen rassen is heterozygoot maar met erg voorspelbare uniforme eigenschappen. Als je ze weer als ouderdier gaat gebruiken dan krijg je een genetische loterij. Geschikte homozygote ouderkippen van speciale rassen zijn dus een belangrijk kapitaal van vermeerderingsbedrijven. De F1 bij kippen produceert beter, dat wordt heterosis genoemd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100