Waarom vertoont mijn hond vreemd gedrag na wandeling bij het water?

Als wij met onze hond zijn wezen wandelen bij het water (bij een plas of aan de Waal) vertoont ze na de wandeling vreemd gedrag. Ze rent door het huis, ligt continu te rollen en 'graaft' als een gek in ons vloerkleed. Ze is dan helemaal uit haar doen. Dat gedrag duurt ongeveer een half uur. Daarna wordt ze weer 'normaal'.

Dit gebeurt dus alleen als we naar het water zijn geweest; bij wandelingen in het bos of op de hei heeft ze nergens last van. Kan het zijn dat ze allergisch is voor planten/struiken die bij het water staan (ze gaat verder het water niet in)? Ze raust namelijk wel overal doorheen. Tijdens de wandeling zelf heeft ze ook nergens last van. Ook de seizoenen lijken geen invloed te hebben.

Het rare is dat het na ongeveer een half uurtje weer wegtrekt en dat ze er pas thuis last van krijg (dus niet als ze in de auto zit). Haar afspoelen met water of borstelen lijkt niet te helpen. Ik zie verder ook geen irritaties op haar huid. Ik check haar altijd goed.

Ze gaat altijd supergraag mee wandelen.

Heeft iemand een idee wat het kan zijn? Ik ben erg benieuwd!

Alvast bedankt!!

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk dat ze zichzelf "schoon" wil maken. Ze heeft buiten allemaal vreemde luchtjes in haar vacht opgenomen. Eenmaal thuis wil ze weer haar vertrouwde luchtje bij zich hebben. Als alles weer ruikt en voelt zoals het hoort, dan heeft ze pas rust.

Het is mogelijk dat haakwormen de oorzaak zijn. Ik weet niet of die vaker in vochtige omgeving dan in droge omgeving voorkomen, maar het is mogelijk. Lees het volgende stukje van Milbemax (wormmiddel). "Haakwormen De larven van haakwormen dringen letterlijk door de huid van de hond naar binnen (meestal via de poten), of ze kunnen opgelikt worden door honden die hun poten schoonlikken na een wandeling." Als dat zou kriebelen zou dat graven in het vloerkleed verklaard kunnen worden. Ook dat het pas begint bij thuiskomst en een tijdelijk gebeuren is. Vraag eens aan je dierenarts of dit een mogelijkheid is voor dit gedrag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100