Ik heb een aquarium met daarin een aantal soorten visjes (allemaal tropische kleintjes). Nu ineens is de hele groep neontetra's dood. Hoe kan dit?

Er leven meerderen soorten vissen in, de temperatuur is goed (24 graden) en ze leven al een tijdje. Ik heb gelezen dat ze gemiddeld zo'n 2 jaar oud worden, hier zitten ze wel al over heen. Het aparte is dat ze alle 6 tegelijkertijd dood zijn gegaan, wat mij zorgen baat. Is er iemand die enig idee heeft hoe dit komt en hoe dit in het vervolg te voorkomen is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Neon Tetra's zijn populaire aquariumvissen die in groep moeten gehouden worden, liefst 10 tot 20 exemplaren bij elkaar, als ze met minder zijn zullen ze zich verstoppen, onrustig en gestresseerd worden, wat hun leven kan verkorten. Neon Tetra's kunnen 5 tot 10 jaar oud worden... Het zijn zeer gevoelige vissen die bij een verkeerde watersamenstelling (stijging van nitriet bijv.) gauw zullen sterven. Ze worden vaak te warm gehouden, 20 tot 23 °C is beter. Ze verlangen zacht D.H. tot 1,5° en redelijk zuur water pH 6. Het is daarom dat uw Black Molly's geen problemen geven, die verlangen het tegendeel: warmte tot 27°C, hard water, zelfs met zee-zout -toevoeging! Neon Tetra's houden van gedempt licht, de bodem moet donker zijn, beplanting zo dicht mogelijk. Het voedsel kan bestaan uit muggenlarven, fruitvliegjes, watervlooien, artemia en cyclops aangevuld met droogvoer. Voeder ze afwisselend dan behouden ze hun kleur goed en zo houdt u ook de conditie van deze vis op peil. De Neon Tetra eet eigenlijk alles wat zijn kleine muil aan kan. Uw Neon Tetra's kunnen vanuit de winkel een verborgen virus meegekregen hebben waar geen medicijn tegen helpt en die lange tijd in hun lichaam aanwezig blijft en uitbreekt wanneer uw Neons enigszins verzwakt zijn, wat hun plotselinge sterfte kan verklaren. Toegevoegd na 48 minuten: Op de foto tel je ongev. 40 Neons, wou de noodzaak van in groep te houden beklemtonen, de bodem is te licht, men had beter turfvezel o.i.d. gebruikt.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ofwel is er iets mis met de omstandigheden/het water in het aquarium. Ofwel zijn je vissen ziek maar vaak is dat een gevolg van het eerste. Eerst en vooral moet ik zeggen dat men je wel verkeerd heeft geïnformeerd. Twee jaar is erg kort voor een neontetra. Mits een goede verzorging kunnen neontetra's tot 10 jaar oud worden. Controleer eerst eens al je waterwaarden. Als daar niets mis mee is en als de aanbevolen behandelingen van de beste aquariumspeciaalzaak in je omgeving je niet kunnen helpen raad ik aan een gespecialiseerde dierenarts op te zoeken. Neem van de aquariumspeciaalzaak ook wat diepvriesartemia mee. Je overlevenden zijn waarschijnlijk ook van slag en dat is het beste voer om dan te geven. Begin dit dan binnen een week of 2 weer af te wisselen met het voer dat ze gewoon waren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100