Mijn poes moet oud en nieuw in een bench doorbrengen, hoe kan ik haar wat minder bang maken voor vuurwerkknallen?

Door een heup uit de kom moet mijn poes oud en nieuw in een bench doorbrengen. Uit ervaring weet ik dat ze niet érg bang is voor vuurwerk, maar wel een beetje in een klein hoekje gaat zitten, als het bezig is. Nu ze in een bench moet zitten, heeft ze geen plekje om weg te kruipen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat oud en nieuw geen traumatische ervaring voor haar gaat worden?

Ik bedacht zelf dat ik haar misschien in zo'n wat kleinere 'draagbench' te doen met een verduisterend of zwart kleed eroverheen. Of is dit juist een slecht idee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Poezen kan je niet aanleren tegen vuurwerk te kunnen,je zou ze wel in geluidstille ruimte moeten plaatsen,ken je niemand op "den buiten" waar ze voor enkele uurtjes naar toe kan?mogelijks in een dorpje waar praktisch geen vuurwerk afgeschoten word.

Dat kan niet. Je kan een kat niet geruststellen. Ze zal het zelf moeten doorstaan. Zet haar op een zo rustig mogelijke plek. Bijv in een kelder. Of misschien ken je iemand in het buiten gebied waar je haar kan brengen. Evt kan je een versuffings middel geven. Verkrijgbaar bij de dierenarts.

Zorg dat de bench voldoende groot is om er naast eten, drinken en de kattenbak, ook een kartonnen doos in te zetten, met alleen een klein toegangsgat erin. Zet de bench op een plek waar ze de flitsen niet meekrijgt, bijvoorbeeld de badkamer? Gooi een zware deken of sprei over de bench, dat dempt het geluid wat, en poes zal zich in de schemer beter voelen. Installeer nu al een feliway verdamper, en spray de bench in met feliway voordat ze er in gaat. Geef GEEN rustgevende middeltjes van de dierenarts: meestal leggen deze de spierspanning plat, maar verhogen ze het gehoor. Kan je je voorstellen wat een hel dat voor een dier moet zijn: alles extra scherp horen en ervaren, en niet kunnen reageren? Beter zet je de poes nu al op de Zylkene, een veilig voedingssupplement wat uitstekend werkt tegen stress.

Feliwayverstuiver. Paar dagen van te voren in het stopcontact doen. Mijn poes was overal bang voor maar met Feliway eindelijk niet meer zo gestresst. Te krijgen op internet, dierenwinkels en bij de dierenarts.

Ja, dat kan. Alleen moet je dan veel eerder in het jaar beginnen. Met een kat kun je ongeveer dezelfde training volgen als met een hond. D.w.z. voor in huis kun je een vuurwerk cd of op you tube vuurwerkgeluiden afspelen. Terwijl je de kat laat eten kun je het geluid eerst heel zachtjes zetten en na verloop van tijd steeds iets harder. Geleidelijk aan went de kat dan aan het geluid. Ook zelf wat herrie maken met bijv. 2 pandeksels eerst zachtjes tegen elkaar te slaan en dan weer steeds harder. Na verloop van tijd zal je kat de geluiden verbinden aan het eten, dus iets leuks. Wat belangrijk is: troost je kat nooit wanneer hij bang is. Dan bevestig je het bange gedrag wat hij vertoont en zal de kat steeds banger worden. Het bange gedrag wordt immers beloond met aandacht, aaien en lieve woorden. Maar een kat blijft een vlucht dier wanneer ze de situatie niet vertrouwen. Als de bench voor de kat nog nooit een prettige omgeving was zal het dat nu ook niet zijn. Het kan een tijdje duren voordat de kat de bench als veilig interpreteert. Wat je kunt proberen is een deken over de bench leggen en de bench in een rustige hoek zetten met zijn gewone mandje. Laat het deurtje open en doe het pas dicht wanneer hij zijn plek helemaal geaccepteerd heeft. Dat kun je zien als hij zich volledig ontspant. Maar is het niet mogelijk de kat zelf zijn plekje te laten uitzoeken? Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Ze weten perfect welke plaatsen in huis het rustigste zijn. Als je hem echt opsluit zal hij, wanneer hij in paniek is, uiteindelijk wel bedaren, maar de bench zal hij dan altijd met angst verbinden. De meeste katten zitten immers ook niet graag in een vervoersmandje. Daarvan weten ze dat ze naar de dierenarts gaan. Katten zijn heel slim. Slimmer dan honden, maar een training kan maanden duren.

Met een beetje creatief denken is er altijd een plaatsje te vinden waar het minste geluid kan doordringen. Flitslichten in de donkerte is veel angstiger. Daarom zorg ervoor dat het groot licht aan is en de raam verduisterd. Hoe donkerder het is, hoe sterker het besef van doordringend geluid en... hoe rustiger dat jezelf bent, hoe meer de poes jou vertrouwd. Ten overvloedde: Paarden in een koninklijke stoet zijn getraind op plotseling geluid. Niet ieder paard is daar geschikt voor en zeker geen poezen!

Ik kwam gister een link tegen van iets wat wij elk jaar maken voor de honden. We hebben het het laatste jaar ook voor de katten gedaan (wel in andere ruimte met een radio aan). dit houd ze zo enorm bezig dat ze niet bezig zijn met het vuurwerk. De radio om de geluiden van buitenaf minder hoorbaar te maken. Neem eens een kijkje en knutsel zelf ook zoiets in elkaar!

je zou eventueel je dierenarts kunnen bellen en vragen of die een suggestie heeft, de kat van mijn moeder had een paar jaar geleden ook zoiets en toen heeft mijn moeder een paar kalmerings pilletjes gekregen, ik meen me te herinneren dat dat best goed werkte.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100