Wat moet ik doen als mijn hamster zwanger is?

Hallo,
Ik heb pas een hamster gekocht, ze is ongeveer (misschien ouder) 11 weken oud, en waar ik haar kocht zat ze ook samen met mannetjes in het hok. Het valt me nu op dat ze iets dikker wordt en je ziet haar tepels duidelijk. Ik heb gelezen dat ze waarschijnlijk zwanger is... Kan ik haar bijvoorbeeld stro of krant/papier snippers geven dat ze een nest kan maken? En een liksteen, is dit extra handig als ze zwanger is?

Ik hoop dat ik snel antwoord krijg :)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je merkt meteen wanneer je vrouwtje zwanger is. Ze hamstert veel meer dan gewoonlijk en bouwt haar nestje helemaal om, ze is druk in de weer om alles klaar te stomen voor de komst van de jongen die zich binnenkort zullen aanbieden! De draagtijd is 16 tot 18 dagen bij de Syrische hamster en de Campbelli dwerghamster. 18 tot 20 dagen bij de Russische dwerghamster en 20 tot 22 dagen bij de Roborovski en de Chinese dwerghamster. Tijdens de zwangerschap heeft je vrouwtje voldoende vitaminen nodig. Ze maakt daarom meer gebruikt van de zout –en liksteen! Ook vitaminen in de vorm van yoghurt en/of meelwormen zijn aan te raden voor de aanvoer van eiwitten. Zorg ook voor voldoende nestmateriaal voor een warm nest voor de jongen. Je zal gauw weten wanneer je toegewijd vrouwtje bevallen is door de stille maar schelle piepgeluidjes die je vanuit het nest zult horen! Tip: Zorg ervoor dat je het verblijf een aantal dagen voor de bevalling reinigt want achteraf mag dit niet meer totdat de jongen drie weken oud zijn! ~Het hamstervrouwtje bevalt in zittende houding.De jongen volgen mekaar snel op waarna de moeder ze begint schoon te likken om de bloedsomloop op gang te brengen. Achteraf eet het vrouwtje de moederkoek op. Dit gebeurt instinctief! Hou er rekening mee dat ook niet levensvatbare of zieke jongen opgegeten worden. Dit kan ook een gevolg zijn als het vrouwtje een tekort heeft aan eiwitten!! Dus schenkt je hamster voldoende aandacht wat voeding betreft maar probeer je nieuwsgierigheid te bedwingen en laat haar en haar jongen voor de rest zo veel mogelijk met rust. Indien je toch een noodzakelijke nestcontrole wilt doen, wacht dan in de eerste plaats totdat de moeder het nest verlaten heeft! Gebruik een stokje uit het nest, zodat deze de geur van de hamsters heeft, en open voorzichtig het nest! Raak zowel het nestmateriaal als de jongen niet aan! Als je onvoorzichtig bent en je geur achterlaat, zou het vrouwtje al eens nerveus kunnen worden door de vreemde geur en dan met de jongen gaan sleuren op zoek naar een veiliger nest of in het ergste geval kan ze de jongen zelfs doden! Toegevoegd na 6 minuten: Gebruik wc papier of hooi als nestmateriaal, beslist geen hamsterwatten, die zijn gevaarlijk voor je hamster. Haal ook voorlopig het looprad uit de kooi.

Bronnen:
http://www.gsmeets.be/Hamsters/zwangerschap.htm

Denk ook alvast even na wat je met de jonge hamsters wilt. Het is noodzakelijk om in ieder geval de jonge mannetjes na 3 weken weg te halen bij de vrouwtjes, inclusief moeder, tenzij je natuurlijk 100 hamsters wilt. Ik kwam er te laat achter dat mannetjes het vrouwtje dekken TIJDENS of direct na de bevalling! Ten slotte wil je het Hamsterforum aanraden, daar staat echt alles wat je wilt weten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100