Mijn hond gromt alleen in huis, voornamelijk tegen de baas.. Maar staat wel te kwispelen.... Wat kunnen we hieraan doen?

Mijn hond heeft sinds een half jaar last van grommen tegen de baas.. Hij gromt voornamelijk alleen sochtends en savonds.. Alleen het opvallende is dat hij alleen tegen de mensen gromt die hier in huis wonen! Het is een zeer gesocialiseerde hond en kan buiten lekker met andere honden spelen! Luisteren doet hij goed, soms in zijn eigen tempo.. De laatste tijd haalt hij ook uit nadat hij gaat grommen, bijv. Een tas die langs hem ging.. Overdag is hij heel lief, luisterd goed en kwispelt ook gewoon met z'n staart! Ook als hij gromt. Heel tegenstreidig dus.. Heeft iemand een idee wat wij kunnen proberen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Plotselinge veranderingen in het gedrag hebben vaak een lichamelijke oorzaak. Bezoek een dierenarts om uit te sluiten of het lichamelijk is.

Er zijn honden die het grommen gebruiken om iets duidelijk te maken. Laatst was hier ook een vraag over en iedereen zei, dat grommen direct de kop moest worden ingedrukt. Ik heb geen antwoord gegeven omdat ik geen zin had om het aan te vechten. Maar nu er weer zo'n vraag komt wil ik er even iets over zeggen. Grommen kan een vraag zijn om aandacht of een uitnodiging tot spel. Voor een gehoorzame hond die eerbied voor baas en roedel heeft duidt grommen dus niet op kwaadheid of aanvalsgedrag. Het heeft wel iets van 'kom op baas, ik heb nu zin in een spelletje'. Daar hoef je dus niet aan te beantwoorden als jij er op dat moment geen zin in hebt. Geef je hem altijd toe, dan zal zijn gegrom intenser en dwingender worden. Je moet dus niet denken, dat grommen altijd de kop moet worden ingedrukt omdat het duidt op agressief gedrag. Dat is een misvatting. Je uitleg is duidelijk genoeg om mijn antwoord te rechtvaardigen. Spreek hem rustig toe of negeer het, maar zie het in een ander daglicht dan 'gevaar'. Het is dus niet 'tegenstrijdig'. Het heeft gewoon een andere betekenis. Toegevoegd na 2 uur: Ik wil nog even opmerken dat het spelen met een hond pas mag worden gedaan, nadat er training is geweest en nadat er lange wandelingen zijn gemaakt waarbij de hond op de voet moest volgen om aan te geven wie de leiding heeft. Volgens Cesar Millan spelen wilde honden pas samen aan het einde van de dag en nooit aan het begin van de dag. Ook het laten samenspelen met andere honden voordat de hond zijn portie energie kwijt is, is niet juist. Op speelvelden worden namelijk de sterkste honden steeds sterker en zelfbewuster. Het zou dus kunnen zijn, dat je dit gedrag door onwetendheid zelf in de hand hebt gewerkt. Dierenartsen zijn beste mensen, maar ik heb meerdere ervaringen met hen om te weten dat ze van hondenopvoeding weinig kaas hebben gegeten. Daar zijn ze dan ook niet voor en dat neem ik hen niet kwalijk.

Ook een hond die kwispelt is niet altijd te vertrouwen want hier zit ook verschil in. Je hebt je hond twee jaar en sinds een half jaar gromt en haalt hij uit. Ik vermoed dat je hond wil proberen om de leiding over te nemen,sta dit niet toe door hem op zijn plaats te zetten als laagste in rang. Voordat hij gromt zal er iets aan zijn gedrag te zien zijn zoals zijn houding of blik in de ogen,op dat moment moet je al ingrijpen door bijvoorbeeld te zeggen:nee of héé en zorg dat hij achteruit gaat en jou de ruimte geeft. Nog beter is het als je elke werkdag van 19.00 tot 20.00 op NGC kijkt,hierin zie je heel vaak dit soort gedrag voorbij komen en kun je leren hoe je moet ingrijpen.

Grommen kan ook een uiting van plezier zijn. Ik heb een rottweiler, die gromt als hij het naar zijn zin heeft. Erg griezelig in het begin. Staartkwispelen kan ook een teken van dominantie zijn. Het uithalen kan ook een vraag om aandacht zijn (diezelfde rottweiler "bijt" als hij wil dat je hem aait) Want als hij gromt uit verzet (met dominant gekwispel) zal je hem duidelijk moeten laten weten wie de baas is. Je zinnetje " hij luistert goed, maar soms in zijn eigen tempo" wijst daar ook op: als hij luistert in zijn eigen tempo, is HIJ dus degene die bepaalt! Niet jij. Als hij gromt om je aandacht te trekken, om je uit te dagen voor een spelletje, dan moet je hem "voor" zijn. Negeer zijn grommen, maar probeer hem uit te dagen voor hee spelletje, nog voordat hij kan gaan grommen. Dan ben JIj weer degene die bepaalt wat er gebeurt, en niet hij. Is er bij jullie in de buurt niet een honden-gedrags trainer? Vaak kan je die wel via een hondenclub vinden. Die kan je helpen het gedrag juist te interpreteren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100