Hoe ga ik om met mijn jaloerse/beschermende hond?

Als ik met m'n vriend op de bank een beetje zit te vrijen, duikt m'n hond steeds geobsedeerd op onze bewegende handen. We schuiven haar steeds weg, maar het begint echt vervelend te worden..
Houdt dit op een gegeven moment op, kan ik er iets aan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hond geeft aan, dat zij de baas/leider is, en niet jij. Waarschijnlijk zal ze dit ook in andere situaties laten zien. Dit gedrag mag je absoluut niet accepteren, want het wordt van kwaad tot erger en straks kan je niet eens meer op je bank gaan zitten, omdat zij jou daar niet tolereert! Wegduwen is niet voldoende: ze mag niet eens bij je in de buurt komen als jij dat niet wilt! Dus: als zij aanstalten maakt om op jullie handen te duiken, dan wijs je haar meteen naar haar plaats, waar ze moet blijven totdat jij zegt dat ze eraf mag. Belangrijk is dus het "duiken" voor te zijn. Zo leert ze, dat jij dit gedrag van haar niet accepteert. Dit vereist oefening, is waarschijnlijk niet met 1 keer klaar. Consequent zijn is heel belangrijk: ze mag dit gedrag niet 1x meer doen, omdat je dan weer van voren af aan kunt beginnen met trainen.

Het kan inderdaad dat de hond beschermend optreedt maar in dit geval lijkt het me meer dat de hond jouw "claimt" in plaats van beschermen. Als je dit wil afleren moet je wel bereidt zijn om de energie en tijd erin te steken, en inplaats van wegduwen/schuiven een tik geven op het lichaam. Hoe feller de hond hoe harder de tik en vice versa.

Mijn hond doet dat ook, in mindere mate. Die gaat tussen ons in zitten/liggen zodat wij niet bij elkaar kunnen ofzo. Maar we lachen erom, geven haar een aai en als ze echt ff weg moet (snap je...;)) dan zetten we haar van de bank of in de woonkamer als we op bed liggen.

de hond is niet beschermend of jaloers, maar staat wat hoger in rang dan hij hoort te staan. om deze reden kan ie zich dingen veroorloven, en is hij hier hardnekkig in. je zal het dus op een andere manier aan zijn verstand moeten peuteren. hij heeft jullie de ruimte te geven (er valt niets te claimen) dus voorkom dat ie dichtbij jullie komt. verder de standaard dingen: niet als 1e de deur door, niet als eerste bij de deur staan als er visite is, niet voorin de riem lopen bij het uitlaten maar naast je, wachten met eten tot jij hem toestemming geeft, niet hond maar jij/jullie beslissen wanneer er gespeeld wordt en wanneer het spel gestopt wordt, niet laten winnen met trekspelletjes, en hond ook niet dichtbij je (op de bank of bed bv) laten liggen als je het niet erg vindt. (honden snappen dit niet, ze krijgen toestemming om een plek te claimen of ze krijgen dit niet) hier moet je consequent in zijn, en dan kan het kwartje heel snel vallen omdat ze hond de grenzen die jij aangeeft ook begrijpt om ze vervolgens te aanvaarden. het geeft de hond juist meer rust te weten wat zijn positie is, dan deze steeds te moeten verdedigen en op te eisen. ook voor jullie zal het een stuk meer rust geven. :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100