Hoe leer ik mijn kat vervelend gedrag af?

Ik heb een kater die heb ik nu inmiddels 3 jaar. Het is een heel erg lief beest, lekkere knuffelbeer eigenlijk. Maar tevens kan hij me knettergek maken.

Iedere nacht is het weer hetzelfde liedje, krabben aan de slaapkamerdeur, keihard mauwen, gewoon omdat hij erbij wil op de slaapkamer. Daar had ik geen problemen mee, maar als hij erbij is, gaat hij over je hoofd lopen en hij pikt het hele bed in. Kortom kat heeft de tijd van zijn leven, en ik slaap niet.

Dus nu mag hij er niet meer bij (al 2 jaar niet meer trouwens). Toch blijft hij steeds aan de deur krabben, wat ik ook probeer ik krijg het er niet uit, stinkspray die katten vies vinden, opsluiten in de woonkamer...niets helpt.

Daarnaast gaat hij nu ook gewoon op het aanrecht, eettafel en salontafel zitten. Hij weet dat dat niet mag, maar dat boeit hem niks, en hij gaat je gewoon zitten aankijken, met een blik van "wat wil jij mij maken?"

Ik wil mijn kat niet gaan slaan, en dat doe ik dus ook niet, maar hij haalt me het bloed onder de nagels vandaan.

Iemand een suggestie hoe ik dit vervelende gedrag kan afleren zonder hem pijn te doen?

(Ik heb deze vraag vandaag eerder gesteld, maar de vraag was wegens een formuleringsfout verwijdert)

Toegevoegd na 5 minuten:
Plantenspuit heeft geen effect helaas. Daar blijft hij gewoon lekker voor zitten. Hij vind de douche ook leuk :-S

Toegevoegd na 14 uur:
Ook van een keer hard brullen of bijvoorbeeld schudden met een blik vol stenen schrikt hij niet...het interesseert hem gewoon niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

wat betreft de slaapkamer; probeer de stofzuigermethode eens uit. zet je stofzuiger vlak voor de deur, in de aan-stand. leid het snoer tot aan je bed. zodra de kat gaat krabbelen, even de stekker in het stopkontact steken, zonder verder iets te zeggen. voor de meeste katten is de lol er zo snel af. wat betreft het zitten op hoge plekjes; veel mensen vergeten wel eens dat de kat zich driedimensionaal voortbeweegt. het is van belang dat de kat voldoende hoge plekjes heeft, van waaruit hij alles kan overzien. ook een vrije plek op de vensterbank is heel belangrijk. eerst de kat voldoende alternatieven bieden dus. vervolgens kan je de kat, als deze op een ongewenste plek zit, steeds weer oppakken en zonder een woord op de vloer zetten. je zal wat geduld moeten oefenen, maar op een gegeven moment krijgt de kat het echt wel door. succes!

Ik weet niet hoe je het slaapkamer probleem kan oplossen. Maar als je kat op de keukentafel gaat zitten of ergens waar 'ie niet mag, spray hem dan nat met een plantenspuit. Als je dat elke keer doet, zal je kat dit uiteindelijk afleren. Succes! Toegevoegd na 54 minuten: Hier nog even een bron waar je misschien ook antwoorden uit kunt halen qua straffen die je je kat kunt geven.

Ik heb ooit gezien op een programma van Discovery dat als je kat ergens veel aan krabt, je er dan dubbelzijdige tape op moet doen. Dat vinden ze schijnbaar echt niet leuk.. Heb het nog nooit geprobeerd, maar je kan het altijd proberen. Als je kat ergens op zit wat ie van jou niet mag, zou je eens kunnen proberen daar aluminium folie op te leggen/plakken. Het knisperende geluid daarvan vinden ze niks. Bij mij kat heeft dat erg goed gewerkt in elk geval.

Gebruik eens een schrikeffect, iedere keer als de kat iets doet wat niet mag, gooi je bv een sleutelbos vlak bij hem op de grond. Niet proberen raak Ye gooien, maar puur voor de schrik. S'nachts tegen de geotrn deur als hij krabt. Zo associeert hij fout gedrag met een naar geluid. Zorg wel dat hij niet ziet dat jij het bent.... Dat is belangrijk voor de band met meneer, of mevrouw de directeur.....

Ik heb ook zo'n schat van een kat... nou ja, het is best een lieverd hoor. Wat ik zelf doe, is geluiden maken die mijn kat vervelend vindt. Katten houden zowiezo niet van het korte ssshhhh geluid, klappen in je handen en "hee!" zeggen / roepen. Je kan opstaan, één keer stampen, dat geluid maken en naar je kat lopen en hem aankijken, houden sommige ook niet van... Maar dan wel in combinatie met... Plantenspuit altijd in je buurt hebben (maar alleen als ie echt, echt, echt niet wil luisteren), en vooral volhouden, zodra je het even niet meer doet, hoppa zit ze (mijn kat is een meisje, sorry) weer op het aanrecht enz, enz, enz... wat dat betreft leren die katten slecht. Maar áls je het volhoudt, dan wordt het wel beloond, want (mits je kat een beetje onthouden kan) dan tegen die tijd dat ze het snapt dan rent / loopt/ gaat ze al weg als je in haar buurt komt. Tenminste, zo werkt het bij mijn kat wel en bij vreemde katten die ik niet ken trouwens ook... Als ze bij je in bed komt, til hem dan uit je bed. Inclusief hierboven beschreven handelingen / mogelijkheden / geluiden, al zal stampen wat moeilijker worden. En vooral de deur dichthouden... Overigens je kan je kat een hoop aanleren, maar afleren heb je veel geduld voor nodig!! En blijf het vooral niet goed vinden en vooral: volhouden...

In de vorige reacties zitten ideeën die bruikbaar kunnen zijn. Maar een paar punten om in de gaten te houden: - het heeft geen zin een kat te straffen voor iets wat hij eerder op de dag heeft gedaan. De kat zal het gewoon niet begrijpen, dus het opvoedkundig effect is er niet. Ik weet niet waar de grens precies ligt, maar ik denk rond de twee minuten. Lik op stuk dus of laten zitten, - een kat slaan is altijd de verkeerde aanpak. Daarmee straf je een kat niet, want je verlaat de positieve band die je met je kat hebt. Je bent gewoon een vijand geworden en zult dan merken dat je kat óf bang voor je wordt óf kan vechten. Dat wordt pleisters of EHBO. - je kunt een kat een hoop leren; hij zal het snappen als je in de buurt bent, maar daarna doet hij het toch. Ik vind katten geweldige dieren, maar...

Sorry hoor, misschien niet "katvriendelijk" van me geweest, maar ik gaf mijn kat toch een oplawaai als hij op het aanrecht of op een tafel kwam. Dit is echt maar een paar keer gebeurt, maar hij komt er niet meer op. En in de slaapkamer: Koop een lekker zacht mandje voor hem: daar blijft hij vast wel in, het is het proberen waard. Laat ook je gordijn een stukje open: ze vinden het heerlijk om midden in de nacht naar buiten te kijken. Zorg ook voor een paar speeltjes waar hij overdag niet mee kan spelen, want juist 's nachts gaan ze vaak spelen. Als je die dan door de slaapkamer gooit, vermaakt hij zich wel en laat jou ook lekker slapen. Toegevoegd na 10 minuten: Koop ook even een laserlampje en maak hem voor het slapen gaan even extra moe, dan wil hij echt wel gaan slapen.

Ik ben bang dat je hem weinig af kunt leren, dus leg je er maar bij neer. Daar waar hij aan je deur krabt zou je iets zachts kunnen plakken zodat je het gekrabbel niet hoort en hij de verf niet beschadigt. Ik heb ook zo'n kat. Hij mag wel bij me slapen maar als hij weer eens het hele bed inpikt verplaats ik hem naar de hoek bij het voeteneind waar hij zijn fleecedekentje heeft. Over mijn hoofd lopen doet hij alleen 's morgens vroeg als hij wil dat ik opsta, of hij steekt me met een onschuldige snuit van "Wie, ik?" haast een oog uit. 's Nachts jat hij in de huiskamer alles van de tafel wat ik daar uit mijn zakken heb neergelegd, dus 's morgens ben je van alles kwijt; je mobiel, je sleutels, je zakdoek en noem maar op. 's Nachts graaft hij ook de plantjes uit de bloempotten en ligt er overal aarde. Sinds enkele dagen gaat hij in de keuken bovenop de radio zitten die dan soms begint te spelen. Maar nu heb ik daar een metalen schaal op de kop op gezet. Gisteren sprong hij er weer op en zoals ik gepland had viel die schaal met een donderend geraas en gegalm naar beneden. Hij schrok zich te pletter en ik hoop dat 't nu afgelopen is. Als hij op het aanrecht springt schreeuw ik tegen hem en dan gaat hij er meteen af. Hij wandelt ook voortdurend over het toetsenbord van de pc waardoor er van alles mis gaat en de computer begint de kermen, dus dan schreeuw ik ook en daar heeft hij toch wel veel ontzag voor en is meteen weg. Maar o, o, o, wat is het toch een heerlijke dondersteen. Ik zou hem niet willen missen.

dominant gedrag haal ik uit het verhaalt.negeren lijkt mij het beste.gewoon niet aankijken, net doen of hij er niet is.

Voor wat betreft de slaapkamer, leg een ballon op de overloop, daar houden katten echt niet van! Als de kat op de tafel of aanrecht gaat zitten, opstaan en keihard nee zeggen, in ieder geval schrikt hij ervan en als je het vol blijft houden is alleen opstaan al genoeg. Succes!

bied de kat een alternatief naast de deur op aan te krabben (krabpaal of ander stuk hout wat dezelfde textuur heeft als je slaapkamerdeur) deze zou je dan in kunnen smeren met kattenkruid/valeriaankruid (catnip) zodat dat plekje aantrekkelijker word. en eventueel de deur wat minder aantrekkelijk maken door een mispoes spray. (deze natuurlijk niet te dicht bij elkaar doen, omdat de twee geuren elkaar dan overlappen en de kat dan helemaal niet meer weet waar 'ie moet zijn :'] ) later, als dit goed gaat kun je het alternatief van de deur in de woonkamer zetten, met het kattenkruid, zodat het daar heen gaat en blijft. in ieder geval heel veel succes toegewenst!

Het klinkt wellicht gek maar als je als eens zou beginnen met het vergelijken van jouw gedrag in het algemeen met het gedrag van de kat. Vaak weerspiegelen onze huisdieren ons eigen gedrag naar anderen toe. Dus vraag jezelf af hoeveel jij van jezelf herkent in het gedrag van jouw kat. Stop in ieder geval met je nerveus te maken want daarmee geef je geen duidelijke signalen naar jouw poes. Leer met jouw poes praten zoals je met een mens praat en ga er niet bij voorbaat van uit dat de poes jou toch niet begrijpt want dat doet die juist wel. Jou kater imiteert jou gewoon op bepaalde fronten en nu is het aan jou om dat uit te vissen. Hij wil jou absoluut iets duidelijk maken want anders zou hij het geen 2 jaar volhouden om 's nachts toch op die kamer te komen. Zeg lief maar kordaat wat je wél wil en vermijd om te denken en te praten in termen van wat je niet wil. Dat is het allerbelangrijkste om op eender welk vlak snelle resultaten te boeken. Jezelf concentreren op hetgeen je wél wil en dat steeds opnieuw consequent duidelijk maken aan eender wie of wat. Wellicht heeft jouw kat (net zoals bij mensen kan voorkomen) een blinde vlek voor 'neen' of 'niet' en dan komt elke boodschap anders over alsof ze juist wel moeten doen wat jij net niet wil, begrijp je? Je kan hierin zelfs zo bedreven geraken dat de kat automatisch aan het voeteneinde gaat liggen als jij daarom vraagt. Zo zijn jullie beiden tevreden. Dus stoppen met je druk te maken en poeslief doch consequent communiceren in functie ven hetgeen je wél wil. Het volstaat om in je binnenste te denken dat je het eigenlijk wel leuk zou vinden dat de kat bij jou kon slapen maar als je dan denkt aan slapeloosheid dan wuif je die gedachte weg. Echter... de gedachtesignalen van jouw diepere wens worden door de kater opgevangen en vermits die geen andere manier heeft dan mauwen, krabben en eigenzinnig doen vraagt die op deze manier jouw volle aandacht. Kijk ook eens naar uitzendingen van de Dog Whisperer, hetgeen opgaat voor een hond is ook van toepassing voor een kat. Je zal merken dat consequente orders en consequent gedrag hand in hand gaan. Of moet ik hier poot in hand schrijven - haha. Liefs en geef die lieverd een ongelooflijke warmhartige knuffel van me want het lijkt mij ook dat die extra veel behoefte aan affectie heeft ;-)

Je hebt een soort 'air horn' die geen geluid maakt, en dus alleen lucht 'spuit' als je kat voorbij loopt. Daar schijnen ze een hekel aan te hebben, zet hem voor de deur van de slaapkamer en die kat is zo weg!

de kat weet dat hij (als ie maar lang genoeg volhoud met zijn geklaag) beloont wordt voor dit gedrag: hij mag de slaapkamer in. katten hebben een heel best geheugen, en elke keer krijgt de kat een reactie op zijn gedrag (je hebt dus door wat hij wil, de kat zal het nog duidelijker maken: ik ben hier omdat ik erin wil!! hallo!!!!!) misschien dat je op een andere kamer kan slapen om hem zo van zijn stuk te brengen? denk dat het een kwestie is om dit cirkeltje te doorbreken. als de kat aan je deur krabt kan je misschien planten bij de deur neerzetten waar katten niet van houden. andere ruimtes kan je aantrekkelijker maken door planten neer te zetten waar ze juist wel van houden. (zie link) http://www.weetjesoverkatten.nl/uitdetuin.htm blijft de kat krabben aan je deur zou je hier een net overheen kunnen doen. (wat ze ook wel op vijvers doen tegen blad of hengelende katten) katten vinden dit niet fijn aan hun poezelige pootjes namelijk. daarbij de stofzuigertruck die al aangeraden is. het is maar heel even aanzetten zodat de kat schrikt. (hij moet denken; WTF is dat?) en dit koppelen aan het krabben van de deur, of het miauwen. (timen dus) ;-) zo te horen is het een kat die zich duidelijk net snel van zijn stuk laat brengen, en het klinkt eigenlijk wel als een vreselijke sul die alles wel best vind. mijn ervaring is dat zit katten zijn die van uitdaging houden, hun koppie moeten gebruiken en wat omhanden moeten hebben. wellicht dat je wat speelgoed kan introduceren waarmee een kat echt aan de slag moet gaan. (zoeken naar brokjes, werk doen om brokjes te pakken te krijgen dat soort dingen) ik weet niet of je kat een favo plekje heeft als jij niet in je slaapkamer bent? mogelijk kan je dit wat aantrekkelijker maken. katten liggen graag hoog, en warm. (de heersers... hihi) wellicht kan je hier wat verbeteringen aanbrengen en het nog extra aantrekkelijk maken met een catnip spray. denk dat je het op meerdere gebieden aantrekkelijk moet maken voor je kat, maar aan de andere kant ook een optie bieden om de tijd anders te besteden voor (en buiten de momenten om) dat de kat niet het leven zuur maakt. bij de link vind je meer opties, dus experimenteren maar denk ik. er zijn ook spuitbussen met gewoon enkel lucht die werken op een sensor. kan ze alleen niet vinden op het net. wellicht dat iemand meer info kan geven. (mocht ik het vinden laat ik het even weten) succes gewenst!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100