Medicijnen fijn gemaakt: wel of niet nog werkzaam?

Ik maak de medicijnen voor mijn hond fijn en vermeng het dan met haar eten. Nu heb ik gehoord van iemand dat dan de werkzaamheid afneemt. Wie weet of dat zo is!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ligt er aan of het medicijn een depotfunctie heeft. Dit houdt in dat een medicijn langzaam oplost in de maag / wordt opgenomen door de darmen en de stoffen die voor een goede werking zorgen geleidelijk afgeeft, danwel zorgt dat het lichaam de werkzame stof geleidelijk opneemt. Als dit het geval is dan zorgt dit voor een betere werking en -mogelijk- minder schade aan de maag- of darmwand. Je kan dus niet zo maar ieder willekeurig medicijn fijn malen of breken. Misschien geeft de bijsluiter uitsluitsel, anders even contact opnemen met de (weekend) dierenarts.

'Gewone', droge pillen kan je prima vermaald door het eten doen : dan weet je tenminste ook zeker, dat hij zijn medicijnen binnen krijgt. Anders is het met capsules : zo'n soort 'bommetje' met een 'plastic' hulsje eromheen, en poeder erin. Dat plastic omhulseltje moet oplossen in de maag, waarna het medicijn dus gelijk door de spijsvertering wordt opgenomen en in de bloedbaan komt. Bij die is het dus : bek wijd open, achterin de keel duwen, bek dichthouden, en onder de keel strelen tot hij slikt. Als je het evengoed niet vertrouwt, bel dan maandag even met je dierenarts : als je het al een paar dagen door het eten mengt, kan 2 dagen wachten met bellen geen kwaad : tenzij hij weekenddienst heeft, natuurlijk : dan zou ik even met m'n hond langswandelen, en kijken, of ik niet stoor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100