Hoe maak je een dwerghamster uit de dierenwinkel handtam ?

Weet jij het antwoord?

/2500

met alle liefde verzorgen

Zoals hierboven en met geduld, geduld, geduld en wat denk je geduld.

Stap 1: laat je hamster de 1e 4 a 5 dagen met rust (hij/zij moet aan zijn/haar omgeving wennen). Stap 2: ga naast de kooi zitten en praat rustig tegen je hamster, zo kan hij/zij aan je stem en aanwezigheid wennen. Stap 3: leg je hand in de kooi en laat je hamster aan je hand ruiken, zo went hij/zij aan je geur (dit kan je ook doen door een zakdoek onder je oksel te houden voor ongeveer 5 minuten en ham dan in de kooi te leggen) Stap 4: laat je hamster zelf kiezen of hij/zij op je hand wil gaan zitten. Als dit gebeurt kan je hem/haar oppakken en zachtjes aaien. Zet hem/haar hierna weer in zijn/haar kooi. Stap 5: doe dit iedere dag even en zo zal je hamster snel aan je wennen en je niet bijten. Je hamster zal veel van je houden en als je dan ook af en toe (zo 1 of 2 keer per week) hem/haar een hamster snoepje geeft, zal die helemaal gek op die zijn.

Met heel veel geduld. Hier wat tips: - laat de nieuwe hamster eerst een paar dagen met rust. Voor hem/haar is het ook allemaal nieuw. Dring jezelf vooral niet op. -na die paar dagen, benader de kooi. Ga er bijvoorbeeld naast zitten. Ga niet over de kooiheen hangen!! Dan voelt de hamster zich bedreigden denkt hij of zij eerder dat je een roofdier bent. - praat er zacht tegen zodat hij je stem gaat herinneren. -leg je hand rustig in kooi. Laat de hamster ruiken en wellicht likken. Schrik niet als hij zachtjes knabbeld, hij probeerd dingen uit en wil vaak alleen maar proeven. -pak de hamster niet zelf! Laat hem of haar zelf kiezen of hij of zij op de hand gaat zitten. Doet hij/zij dat, dan kan je hem rustig op pakken en aaien. Denk er wel aan, hoe vaster je hem/haar vasthoud hoe meer de hamster wel wel. Houd de hamster niet te lang vast, en zet hem dan weer terug. - herhaal dit tot hij wat meer gewend is. De rest komt vanzelf. Nogmaals dring de hamster niks op, Dan stoot hij/zij zich alleen maar van je af. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

hamsters zijn monsters en eigenlijk helemaal geen geschikte huisdieren. sommigen worden nooit tam. (afhankelijk van de leeftijd van de hamster) geduld moet je hebben dat ten eerste. zorg ervoor dat je hamster goed wakker is. een hamster is een prooidier, dus gevaar komt van boven (dit is wat handen ook doen) bij het net ontwaken kan de hamster dus uitvallen, ook al is ie nog zo tam. benader je hamster dus niet van boven als er aan de voorkant van je kooi een deurtje zit, dit is eng. haal dingen uit het hok waar ie zich achter kan verstoppen. jaag niet met je hand achter de hamster aan (zo leer je hem bang te zijn voor je hand) laat hem wennen aan je hand, geef wat lekkers en laat je hand liggen (een hand kan dus ook goede dingen brengen en doet verder niets) kan je je hamster pakken (snel) pak hem dan op. ga ergens zitten waar ie niet naar beneden kan stuiteren als ie uit je hand springt (ze zijn snél!) een hamster ziet geen diepte, en springt met hetzelfde gemak van 4 meter hoogte dan van 40 cm hoogte af. is de hamster eenmaal rustig (niet verlamd van angst dus!) maar op zijn gemaakt, zet hem dan rustig terug. het is beter om een paar keer per dag te oefenen dan 1 keer op een dag een uur achter elkaar. sluit pas af als de hand/aanraking een pos ervaring is geweest.

Niet alle hamsters zijn tam te krijgen. Ik heb de mijne nu meer dan een jaar, en ik haal hem er nog steeds elke dag uit, maar ik eindig gegarandeerd met een kapot shirt en pleisters. Hij blijft maar bijten, hoe goed ik er ook voor zorg.

Allereerst: Denken dat een hamster het van nature leuk vind om bij een mens op de schoot te zitten is iets wat wij mensen hebben bedacht, niet de hamster. Besef goed dat jij tig keer zo groot ben en dus in de hamster zijn ogen een mogelijk gevaar. Geen dier wordt vals geboren. Je hamster wordt echt niet op een dag wakker en denkt: 'Goh, vandaag ga ik mijn baasje eens héél hard in de vinger bijten'. Alles wat ze doen, dus ook bijten en niet bijten, is een reactie op wat er met hen gebeurd en hoe ze dat vertrouwen. Hamsters zijn prooidieren (ogen aan de zijkant), mensen roofdieren (ogen aan de voorkant). Hou hier rekening mee met de benadering van je hamster. Benader hem nooit van boven of recht van voren, daar ziet hij je niet goed. Aan de zijkant ziet hij je beter. Je moet veel geduld hebben. Leg je hand af en toe rustig in de kooi, niet gelijk in de buurt van je hamster. Hamsters zijn van nature nieuwsgierig, dus uiteindelijk komt hij vanzelf naar je toe (soms duurt het even omdat ze bang zijn door ervaringen uit het verleden, hoe jong ze ook zijn. Gewoon geduld hebben, uiteindelijk vind de nieuwsgierigheid het altijd). Laat hem zelf op je hand klimmen en geef hem eventueel wat te eten op je hand. Pas als hij dat rustig doet en ook durft te blijven zitten (geen vluchtreactie meer) kun je hem optillen. Echt NOOIT doen: - Je hamster van bovenaf pakken! Ook niet als hij stil zit. Stil zitten doen ze juist uit angst omdat de meeste roofdieren op beweging reageren. - Je hamster wakker maken om met hem te kunnen spelen. Hamsters zijn nachtdieren, en daarom eigenlijk niet als huisdier voor kinderen geschikt maar we vinden ze nou eenmaal zo schattig... Je hamster hoort overdag te slapen. Haal hem als je graag met hem wil spelen 's avonds uit zijn hok en laat hem overdag met rust als je een gezonde, ontspannen en blije hamster wil. - Al zijn spullen uit zijn hok halen om beter bij je hamster te kunnen komen. Dan veranderd zijn vertrouwde omgeving en kan hij bovendien in zijn oogjes niet meer vluchten voor het gevaar van dat grote wezen dat een hand in zijn kooi legt. - Als hij bijt je hamster op wat voor manier dan ook straffen. Het is niet gemeen van hem dat hij bijt, hij probeert alleen zichzelf te verdedigen tegen iets wat hij eng vindt. In plaats van hem te straffen moet je jezelf afvragen wat het geen geweest is dat hij eng vond. Probeer de grote wereld te zien vanuit zijn kleine oogpunt (dan is een mens best iets engs, hè?)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100