We weten dat de hond van de wolf afstamtt maar waar stamt onze lieve huiskat vanaf?

Weet jij het antwoord?

/2500

De kat hoort in de familie van katachtigen, en zover ik het goed heb stamt hij af van tijgers.

de katachtigen zoals de leeuw,tijger,cheeta(mogelijke)sabeltandtijger en,niet te vergeten,lynx. Toegevoegd na 28 minuten: de meest waarschijnlijke oorsprong van de kat is azië.

de meningen daarover verschillen. in ieder geval is de afrikaanse woestijnkat een van de voorouders. deze katachtige is ook makkelijk te temmen. maar welke andere kattensoorten er ook aan ten grondslag liggen is nog speculatie. Toegevoegd na 22 uur: ben even de boeken ingedoken. over de afrikaanse woestijnkat (cattus lybica) bestaat weinig twijfel. de cattus margarita zou ook een pootje in de pap kunnen hebben. cattus sylvestris, onze wilde kat, komt eigenlijk niet in aanmerking. deze kat is nauwelijks te temmen.

Felis silvestris lybica is waarschijnlijk een van de directe wilde voorouders van onze gedomesticeerde huiskat. Dit is wetenschappelijk onderzocht. Genetische analyse heeft aangetoond dat onze huiskat eigenlijk niet direct afstamt van de Europese wilde kat, maar dus van de Afrikaanse wilde kat. Waarschijnlijk hebben de Egyptenaren de kat tam gemaakt Grove schattingen lopen uiteen tussen de 4000 en 9000 jaar geleden. Sinds die tijd is de kat nauwelijks ge-evolueerd. Genetische analyse heeft wel duidelijk gemaakt dat onze huiskat en Felis silvestris lybica verschillende soorten zijn. Ze paren normaal gesproken niet met elkaar. In bijgaande afbeelding zie je een zogenaamde "evolution tree". Hierin kan je zien dat de voorouder van de huiskat/Afrikaanse wilde kat zo'n 6.2 miljoen jaar geleden plaats vond in een spliting richting de Luipaard en de Katten. Je kunt ook zien dat antwoorden dat de kat afstamt van tijger/leeuwachtigen niet helemaal correct is. Deze afstamming is zo vroeg in de evolutie en ze hebben een gemeenschappelijke voorouder. Maar de directe afstamming moet veel recenter gezocht worden. Hoe verder naar links in het plaatje, hoe verder de afstamming. In het plaatje helemaal rechts zie je de directe afstammelingen. Toegevoegd na 15 minuten: De wilde kat kent 5 ondersoorten Felis silvestris silvestris (European wildcat) Felis silvestris lybica (Near Eastern wildcat) Felis silvestris ornata (central Asian wildcat) Felis silvestris cafra (southern African wildcat) Felis silvestris bieti (Chinese desert cat)

Bronnen:
Driscoll et al. The Near Eastern Origin...
http://www.sciencemag.org/content/317/5837...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100