Kan ik mijn papegaai naar zijn land van oorsprong laten brengen en vrijlaten? Hij is nog jong. Waar kan ik terecht om dat te laten doen? Greenpeace?

Toen ik mijn vriendin leerde kennen had ze een papegaai. Omdat ik medelijden had met het dier bouwde ik er een zo groot mogelijke kooi voor in huis (zat eerst in een kleine kooi) en kocht daarna ook een partner (vrouwtje). Ik blijf het er echter heel moeilijk mee hebben dat die vogels opgesloten zitten. Bovendien maken ze een hels kabaal. Ik vind dat die vogels thuishoren in het land van herkomst (het zijn edelpapegaaien uit Papoea New Guinea). Ik wil graag dat ze kunnen vrij vliegen door de lucht. Ook al zou het een hele aanpassing voor ze vergen, toch geloof ik dat het kan. Mijn vriendin wil haar vogel echter houden. Daar zal ik me moeten mee verzoenen. Maar de vogel die ik kocht (ze doen trouwens niks anders dan vechten) wil ik vrij laten. Omdat ik het zelf niet kan betalen om zo ver te vliegen wil ik iemand zoeken die dat voor me kan doen. Waar kan ik terecht met mijn verzoek? Bestaan er organisaties die zoiets zouden kunnen doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

dat is geen strak plan. jouw vogel kan drager zijn van een virus bijvoorbeeld, en zo veel wilde vogels besmetten. breng eens een bezoekje aan de papegaaienopvang in veldhoven, en overweeg je vogel daar naar toe te brengen. Toegevoegd na 5 minuten: http://www.papegaaienpark.nl/index.php

Als de papegaai in gevangenschap geboren is zal het naar ik vrees moeilijk worden. Hij heeft nooit geleerd zelf voedsel te zoeken en zichzelf te beschermen voor eventueel gevaar. Vaak zijn ze ook nog gekortwiekt, maar ik neem aan die van jou niet anders had je zelf wel beseft dat dat vrij rondvliegen het niet meer ging worden voor hem. Begrijp me niet verkeerd: Ik vind het heel nobel van je, en ik ben het volledig met je eens dat papegaaien hier niet thuis horen! Maar omdat het beest bij mensen is geboren, is hij veel te tam. Zelfs als jij denkt 'Hij is niet tam, hij bijt me voortdurend'. De papegaai is namelijk door het leven in een mensenhuis aan allerlei rare geluiden gewend (dingen die vallen, een brommende koelkast, geschreeuw van kinderen, harde geluiden van de TV). Dit veroorzaakt dat je papegaai in het wild niet snel genoeg zal schrikken van komend gevaar en gewoon zal blijven zitten, met alle gevolgen van dien. Ook zal hij niet uit zichzelf op zoek gaan naar voedsel, dat werd hem tenslotte zijn leven lang voorgezet. Dieren die in gevangenschap geboren zijn uitzetten is heel lastig. De dieren die worden uitgezet krijgen vanaf hun geboorte vaak al heel bewust een 'verwilderings' programma. Ze moeten zelf op zoek naar eten, leren zich verdedigen tegen natuurlijke vijanden etc...Anders hebben ze helaas geen enkele overlevingskans meer. Het beste wat je mijns inziens nu nog voor je vogel kan doen is hem hier een zo gelukkig mogelijk bestaan geven. Geef hem zo veel mogelijk ruimte, laat hem ook los door huis vliegen, behandel hem zo natuurlijk mogelijk en niet als een schoothondje...In de vrije natuur overleeft hij namelijk niet meer. Je kunt wel lid worden van organisaties die het vangen van wilde vogels bestrijd! En geen dieren in gevangenschap meer kopen en andere mensen oproepen om dit ook niet meer te doen, want als er geen vraag is zal ook het aanbod dalen. Het is maar een druppel op de gloeiende plaat, ik weet het. Maar iets anders zit er waarschijnlijk niet op...

Je kunt ze ook naar een Dierentuin sturen. Ik weet dat in Emmen een dierentuin is die een enorme kas heeft waarbinnen het natuurlijke klimaat van die vogels is nagemaakt, er wonen verder ook dieren waar ze in het wild ook mee zouden leven en de verzorgers komen een paar keer per dag langs om voedsel door de kas te verspreiden dat ze zelf moeten vinden. Ik denk dat dat de beste oplossing is. Als je ze namelijk écht weer in het wild wilt laten, zullen ze het niet overleven. Er zijn te veel gevaren waar ze nooit mee hebben leren leven.

Dit is waarschijnlijk geen oplossing. Ik snap dat je denkt van; ik wil dat hij vrij kan vliegen enzo. Zou ik ook wel een beetje hebben. Maar het beest is gewend aan gevangenschap en weet niet beter. Als hij dan de wildernis ingaat, loopt het waarschijnlijk fout af. En zoals Rieneke al zei, kan hij virussen meedragen. Dus beter van niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100