Mijn (grote) hond is aangevallen door een losgebroken klein hondje. Andere eigenaar wil op mij schade verhalen. Is dit echter fair?

De yorkshire terrier (yt) reu was losgebroken en stormde van achteren af op mijn aangelijnde hond Pip en beet haar in de nek. Daarop schudde Pip, een teefje, de yt van zich af en op nogmaals aanvallen van de yt heeft Pip paar keer teruggebeten, voordat eigenaar arriveerde om zijn yt weg te halen en ik ook met Pip weg kon lopen zonder dat de yt ons volgde. Pip (dalmatier x berghond) heeft gelukkig geen lichamelijke verwondingen, maar de yt heeft wel flink gebloed uit een hoofdwond en een wond in de flank. Volgens de dierenarts, die we ook hebben gebeld, komt de yt er wel bovenop, het waren geen diepe wonden ondanks dat het even flink gebloed heeft. De eigenaar wil nu schade dierenartsrekeningen verhalen op mij, is dit wel correct?

Ik vind het prima om te middelen, omdat Pip nu eenmaal schade heeft toegebracht (grote hond is geen partij voor kleine hond), en ik het hele gebeuren erg vervelend vind, maar ik vind ook dat de andere eigenaar verantwoording moet nemen. De honden hebben samen geen geschiedenis, maar de yt wordt wel altijd door de eigenaar kort gehouden bij het wandelen 'omdat hij grote aangelijnde honden' niet leuk vindt. Blijkt dat de yt al eens door een Duitse herder is aangevallen. Ook is het vaak zo dat de yt hijgend & opgewonden door de tuin rent en onder tuinpoort door probeert te krabbelen als wij daar wandelen. Pip reageert daar echter nooit op; wij lopen rustig door.
En hoe moet het nu verder qua evt. toekomstig contact tussen beide honden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is raar en ik zal wel tegenreactie's krijgen,maar als een hond schade aanricht dan is de eigenaar hiervoor aansprakelijk of je hond nu aangelijnd is of niet. Ik ben het hier ook niet mee eens,maar zo zit het echt in elkaar. Toegevoegd na 2 minuten: Je kunt hiervoor je aansprakelijkheidsverzekering in schakelen. Ik heb dit een tijd geleden eens aan de politie gevraagd omdat ik een hond had die altijd aangelijnd liep en niet erg lief was voor andere honden.

Ik zou zeker niet de rekening gaan betalen, jou hond heeft gehandeld uit zelf verdediging en heeft het niet uitgelokt en ging ook niet door, de baas van de YT is verantwoordelijk voor zijn hond en om jou nou het te laten betalen omdat hij hem niet kon houden is niet eerlijk. Ik zou niet toegeven, de baas moet gewoon zijn hond in bedwang houden want het is zo te zien niet de eerste keer. En zo te zien reageerd pip niet op het uitlokken van de YT.

Jij hebt gedaan wat mogelijk was, om dit soort dingen te voorkomen door je hond aan te lijnen. De ander is verantwoordelijk voor een uitbrekende hond. Niet jouw schuld dus lijkt mij. Dus geen vergoedingsverplichting

Inderdaad, jij hebt het hier aan t langste eind. De eigenaar van de yt had dit voorval kunnen voorkomen. Jij hebt niet iets kunnen doen om dit te vorkomen. Als een twingo tegen mijn stilstaande hummer aanrijdt ga ik natuurlijk ook niet middelen.

Jij hebt geen schuld. Je hond was aangelijnd. Niet betalen dus, maar wel rustig aan de eigenaar van het kleine hondje uitleggen, dat de schuld bij zijn losse en agressieve hondje ligt.

Het belangrijkste criterium is dat jij je hond aangelijnd, fud onder controle had. Onder die controle is jouw hond aangevallen door een loslopend exemplaar die de eigenaar NIET onder controle had. Je hoeft geen cent te betalen. Als de eigenaar van de YT een andere mening toegedaan is moet hij jou aansprakelijk stellen. Je kunt jouw verhaal dan aan de verzekering voorleggen maar als dat klopt dan heeft hij geen poot om op te staan. Toegevoegd na 5 uur: fud=dus (af en toe heb ik mijn toetsenbord niet helemaal onder controle...)

Ook uit coulance zou ik er niet over peinzen de kosten te delen. Ook al is de yt een flink stuk kleiner, jij had je hond keurig aangelijnd, in tegenstelling tot de eigenaar van het mormeltje.

ontwijk dat kleine hondje maar, dat kleine hondje is dominant omdat het baasje er verkeerd mee om gaat, en een dominant klein hondje voelde zich bedreigd door grotere hond, vandaar die agressie. baasje is verantwoordelijk voor beestje, beestje liep los, zijn verantwoording.. als zijn losse hond voor een trein/bus/auto rent ook aanklagen? dat is gewoon flauw. om deze rede dient een hond aangelijnd te zijn, niet omdat honden niet zonder lijn kunnen, maar omdat sommige baasjes niet de alpha in het gezin zijn, en dus het hondje de baas is/speelt.. beestje kwam ook op jullie af, en dan kan jij je hond wegtrekken wat je wilt maar dat lost niks op want dat andere beestje liep los. en even serieus, hoe breekt zon klein beestje los? een hoogbejaard baasje met zware reuma ofzo? een leprapatient die zn hand/hond/riem in 1x kwijtraakte? Dit is gewoon een opstapeling van menselijk falen, en niet aan jouw kant..

Een hond moet volgens de wet altijd aangelijnd zijn dacht ik. Zijn hond liep los, die van jou niet. Als jij wordt aangevallen en je verwond de andere uit zelfverdediging zou je dan ook de rekening betalen?

nee, je hond was aangelijnd. honden letten niet op centimeters, dus een aanval is een aanval, of het nu om een YT gaat of een kalf van een hond. de YT viel meerdere malen aan dus je hond heeft zich gewoon verdedigd. de eigenaar kan wel van alles willen, maar het was beter om zijn hond aangelijnd te houden. overigens ben je als het goed is WA verzekerd. wil je met de hand over je hart strijken kan je hier de kosten indienen. lees wel ff de clausule na, want iedereen honden bezitter heeft wel degelijk zijn eigen verantwoording dus ook de eigenaar van de YT. hoe het verder moet tussen de honden is erg lastig. als de YT een stuiterbal blijft en op je hond gefixeerd blijft is het niet mogelijk om ze samen te brengen zonder herhaling. dit is echt iets voor een gedragstherapeut of iemand die ervaring heeft met honden. de YT moet eerst leren ontspannen zodat ie volgens de hondenregels op een normale manier een andere hond kan benaderen. nu is ie er veel te gefrustreerd voor. maar goed, dit het probleem van de eigenaar van de YT. jouw hond reageert hier niet op en weet hoe het moet, hij verdedigd zichzelf enkel, en ook dit is heel normaal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100