mag een kittens van anderhalve maand weg bij de moeder poes om dat het word afgestote

Weet jij het antwoord?

/2500

7 weken is de wettelijke speenleeftijd. Dat wil zeggen dat de kittens volgens de wet weg mogen bij de moeder. De kittens zijn nu ook in staat om zonder de moeder te leven. Ons advies is om de kittens op 8-9 weken naar de nieuwe eigenaar te laten gaan...

Anderhalve maand is echt veel te vroeg voor een kitten om bij de moeder weg te gaan. Als de kitten verstoten wordt, heb je echter niet veel keus. Je zal het kitten dan met de hand moeten grootbrengen. Drinkt de kitten nog veel melk, dan zal je bij de dierenarts speciale melk moeten halen en een flesje en om de paar uur moeten voeren. Met anderhalve maand gaan kittens echter ook al vaak vast voer eten. Je kan beginnen met zacht voer, bijvoorbeeld kuipjes Babycat van Royal Canin, meng hier een beetje melk (die voor kittens!) doorheen. Minder de melk gedurende de komende dagen en als dit goed gaat, ga je er kittensbrokjes doorheen mengen. Pas de verhouding de dagen erna steeds aan, zodat de kitten steeds meer brokjes gaat eten. Mogelijk moet je ook helpen met zindelijk maken, normaal doet de moeder dit. Na elke maaltijd zachtjes het buikje masseren en de kitten op de kattenbak zetten. Ook tussendoor af en toe de kitten op de bak zetten. Eventueel kan je de voorpootjes helpen om graafbewegingen te maken in de bak. Het instinct tot graven neemt het dan vaak al snel over. Kittens horen in een normale situatie minimaal 7 weken bij de moeder te blijven. Echter is uit onderzoek gebleken dat het voor de socialisatie beter is als kittens 10 tot 12 weken bij de moeder blijven. Ze leren veel van hun moeder en het contact met broertjes en zusjes. Wordt een kitten onverhoopt verstoten, dan zal je toch in moeten grijpen. niet alleen de verzorging vereist dan de nodige aandacht ook de socialisatie. Probeer de kitten in contact te brengen (indien mogelijk) met andere huisdieren (niet alleen katten), nieuwe mensen, nieuwe geluiden (stofzuiger e.d.). Niet troosten als het bang is. Gedraag je normaal, de kitten moet leren dat e.e.a. normaal is. Succes!

Jonge katjes mogen na ongeveer 8 weken bij de moeder weg, maar zo dramatisch als bij sommige antwoorden staat hoeft het niet te zijn. Wij kregen een jong katertje van 6 weken in huis en hebben hem in water geweekte kattenbrokjes gegeven. Door steeds minder te weken wende hij uiteindelijk aan de gewone droge brokjes en is er volwassen mee geworden. Wel had hij in het begin nog zuigbehoefte, maar daar had hij zelf een oplossing voor. Hij zoog gewoon op het puntje van zijn staart.

Nee, dat mag absoluut niet! Het is ook zeer de vraag of de kittens werkelijk verstoten worden. Vanaf een week of vier krijgen kittens het eerste vaste voedsel. Vanaf dan gaat moeder steeds meer bepalen OF de kittens bij haar mogen drinken, en zo ja hoe lang. Ze kan daarbij behoorlijk streng zijn tegen de kittens. En dat gedrag heeft niets met verstoten te maken. Met een week of zes wordt de melkvloed minder en kan moeder extra streng worden. Ook vindt rond die tijd de nekbeet plaats, waarmee moeder haar kinderen leert hoe veel pijn het doet als je een ander bijt. Ook dit heeft niets maar dan ook niets met verstoten te maken, maar wordt door mensen vaak wel zo geïnterpreteerd. Een poes zal haar kittens nooit en te nimmer verstoten voordat ze 16 weken zijn, omdat ze niet eerder zelfstandig kunnen overleven. Als ze kittens voor die tijd werkelijk niet goed verzorgt, komt dat doordat ze ziek is en pijn heeft, of door stress/angst, en dat heeft vaak (indirect) te maken met zelf veel te vroeg bij de moeder zijn weggehaald. Kittens hebben hun moeder 16 weken nodig. Voor meer info zie http://www.felinewelfarefoundation.org/welfare/gedrag/scheiding/ en zie www.kattengedragstherapie.nl > artikelen. Je leest er ook meer over in mijn boek Kleine kattengids (Terra Lannoo). Elles Nijssen, kattengedragsdeskundige

Mocht het echt niet meer lukken bij de moederpoes, dan heb je misschien nog iets aan deze tip: Leg in de mand (o.i.d.) van de kitten een tikkende wekker. De kitten denkt hierbij aan het kloppen van het hart van de moeder, waardoor het zich veiliger voelt. Ik kreeg deze tip toen onze kitten (met 6 weken) bij ons in huis kwam en zij vond dat inderdaad heerlijk, lag er steeds bij te spinnen.

Er is een wet dat kittens weg mogen (naar een nieuwe eigenaar dan) met 7 weken misschien heb je daar wat aan

Weg mogen? Tja, de wettelijke regels zijn al genoemd. Maar als het moet omdat de moeder het verstoot, dan is het goed te doen. Ik ben zelf pleeggezin geweest voor poesjes van 3 weken oud. Het is inderdaad een hele zorg, maar mits met veel toewijding gedaan een hele mooie taak. Voor wat betreft het socialiseren wat ik meerdere malen hier lees: dat hangt er denk ik van af. Ik heb ervaring met poezen uit het asiel en bij mensen opgehaald. Stuk voor stuk lieve beesten. Sociaal naar andere poezen en honden. Ik heb ervaring met meerdere kittens die bij ons geboren zijn. Veel tegen de zwangere poes (en buik) aan gepraat, en deze dieren, goed opgevoed door de moeder, zijn nog socialer naar andere dieren dan de 'opgehaalde'. Nu ben ik twee jaar geleden, via het dierenasiel, voor het eerst pleeggezin geweest voor kittens die door hun moeder in de steek gelaten zijn, gevonden zijn. Dit is niet iets wat ik al te vaak moet doen want van de 5 heb ik er 3 gehouden ;-) Deze poesjes zijn zeer sociaal naar onze andere dieren, maar ook zeker naar ons. Ze zijn van kleins af aan gewend aan onze handen, vanwege het zoveel keer per dag flesjes geven. Dit lieve/sociale geldt trouwens ook voor een van onze andere poezen, ook een flessen-poesje vanaf haar tweede dag, alleen dan niet door mij geflest. Onze ervaring: (te) jonge poesjes gaan zich juist erg aan je hechten. Natuurlijk is een moederpoes beter, maar het ontbreken ervan hoeft niet per se een negatieve invloed te hebben op je poes/kater.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100