hoeveel kost een kat? (is dit haalbaar tijdens een studie)

ik ga over een jaartje op kamers en zou dan erg graag een kat willen, is dat betaalbaar? je betaald hier geen belasting voor, maar hebt wel de kosten van de dierenarts (eenmaal castratie?)
met is dit betaalbaar? zou ik dus een plusmin bedrag horen per jaar :)

Toegevoegd na 2 minuten:
wat is dan eigenlijk goedkoper, een kitten ergens gratis vandaag of een kat uit het asiel wat al bij de dierenarts is behandeld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je moet denken aan kattenbakkorrels en voer voor de kat, voor castratie kun je de jaarlijkse aanbieding afwachten, meestal mei volgens mij. Voor de rest is een kant niet erg vaak ziek, dus dat valt mee. 1 keer per jaar de bekende prikken bij de dierenarts.

een kat kan je ook gratis verkrijgen bij mensen die er wel vanaf willen. (bijvoorbeeld bij kittens) het enigste waar je dan voor moet zorgen is spullen. en het ligt eraan hoe prijzig die zijn

Voer, drinkbak, waterbak, mandje, krabpaal, reismandje voor naar de dierenarts bijv., dierenartskosten, kattenbak enz... De eerste kosten Wat Kosten Waarom doen Consult+Enting 1 € 45,00 Ter bescherming tegen ziektes Consult+Enting 2 € 45,00 Ter bescherming tegen ziektes Identificatiechip plaatsen € 20,00 Om bij vermissing gemakkelijk uw dier te kunnen terugvinden. Vacinatieboekje € 7,50 Het bijhouden van de gegeven vacinaties Ontwormingspillen Milbemax (doosje 5 st.) € 12,95 Wormen zijn niet alleen besmettelijk voor dieren, maar òòk voor mensen! Anti-vlo pipet Frontline (doosje 3 st.) € 19,50 Uw dier jeuk&beroerd - uw hele huis omgetoverd tot een groot vlooiennest… moeten we meer zeggen? Totaal € 149,95 De kosten kunnen verschillen per dierenarts, in de ene woonplaats/regio kan het goedkoper zijn als de andere. Maar als verantwoordelijk kattenbezitter, bent u nu dus al bijna € 150,- kwijt aan uw "Gratis" kat of kitten! De benodigde materialen/dagelijks leven Wat Hoe vaak Kosten 1 kattenbak Eenmalig € 20 1 gritschep Eenmalig € 5 Vervoersmandje Eenmalig € 15 Vlooienkam Eenmalig € 5 Drinkbak Eenmalig € 6 Brokkenbak Eenmalig € 5 Stevige platte schotel voor blikvoer Eenmalig € 3 Krabpaal of krabplank Eenmalig € 10-400 Kattenbakvulling, klontenvormend 1 x per maand € 7 Brokken 500gr. per week € 1,20 Blikvoer (als verwenvoer) 1 blikje per week € 1 Ontwormingsmiddel 2-6 x per jaar € 12-36 Ontvlooiingsmiddel 2-6 x per jaar € 16-28 Speeltjes, proppen papier, veren € 0 Dierenartskosten ? ? Naast bovenstaande kosten zult u uw kat willen neutraliseren (= castreren).Die kosten komen globaal neer op € 90 voor een poes en € 45 voor een kater. Volwassen dieren worden door ons echter gecastreerd afgeleverd. De kosten voor een castratie kunnen variëren per dierenartsenpraktijk. Ook kan de prijs oplopen, wanneer er meer verdoving moet worden gegeven, of wanneer extra medische handelingen moeten worden verricht. In totaal komt u gemiddeld op ongeveer € 25-30 per maand uit. Behalve, als u de kat zijn gang laat gaan: Dan bent u met zwangerschappen poes/schoonmaakmiddelen voor sproeien van katers/ziektes enz. enz. enz. aanmerkelijk duurder uit! http://www.zwerfkattendordrecht.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=30&Itemid=43

Je kunt het natuurlijk net zo gek maken als je zelf wilt, en wellicht bespaar je jezelf al een hoop geld door een kat van iemand over te kunnen nemen die al geholpen is. De intentingen die een kat nodig heeft zijn een paar tientjes per jaar (maar niet verplicht, en voor een binnenkat ook niet strikt noodzakelijk). De meeste kosten gaan zitten in het voer en de kattenbakkorrels; reken al snel op 50 cent tot en euro per dag. Meer kan natuurlijk altijd, als je de duurste korrels kies ne het beestje op de Sheba zet. Alleszins betaalbaar, maar realiseer je wel dat je een kat nooit hebt voor een paar jaar maar voor al snel tegen de 20. En...MAG je op kamers wel een kat houden ? Het zal niet altijd meevallen die binnenskamers te houden. En wellicht moet je nog eens wisselen van kamer, waar een kat niet welkom is. Ook dat zijn dingen om rekening mee te houden.

Je kan altijd een gesteriliseerde poes of gecastreerde kater adopteren uit het asiel. Er zijn zoveel thuisloze poezen/katers. Je krijgt er zoveel liefde en dankbaarheid voor terug.

Een paar overwegingen als aanvulling: Een kat hoeft niet duur te zijn, maar je kunt wel gewoon pech hebben en een paar keer de dierenarts nodig hebben. Heb je daar dan het geld voor? Dan is een kat een zeer eigenzinnig dier. Als er huisgenoten zijn die niet gesteld zijn op kattenbezoek, wat doe je dan? De kans is toch groot dat de kat het hele huis zal verkennen en overal inlopen en gaan liggen. Niet iedereen zal dat leuk vinden. Een kat heb je voor een flink aantal jaren, weet je zeker dat je hem ook mee kunt nemen als je weer gaat verkassen? Aanschaf: een gratis katje is schaars. Het is ons indertijd niet gelukt er een te vinden, op marktplaats vragen ze voor een gewoon kitten rustig veertig euro. Ook een (volwassen) kat uit het asiel is niet gratis, maar je hebt wel een zekere gezondheidsgarantie. En je doet er een goed werk mee ;-) Alles bij elkaar zou ik het je niet aanraden.

als je een kat bij het asiel haalt kost dit soms wel wat, maar bedenk je dat je je heel veel kosten uitspaart. Wij kochten twee kittens voor 100 euro per stuk bij het asiel. Zij waren compleet ontwormt, ingeint, verzorgd etc en toen ze oud genoeg waren werden ze op kosten van het asiel gecastreerd. verder kan je het inderdaad zo duur maken als je zelf wilt, maar over het algemeen is het prima te doen. In het begin kost het even wat om alle spullen te kopen. Krabpalen ed kan je goedkoop op internet krijgen bijvoorbeeld bij zooplus.

De Rekenkamer (tv-programma van de KRO) had er een aflevering over, zie hier: http://derekenkamer.kro.nl/seizoenen/2011/afleveringen/18-02-2011/ Ik zou zelf in jouw geval een kat uit het asiel halen, want die heeft alle entingen en dergelijke gehad, ze kunnen je meestal wat over het karakter vertellen, een kitten moet je opvoeden en dat kan nog best lastig zijn. Maar... Eén ding. Als je op kamers gaat en je zou een kat nemen, hoeveel ruimte heeft dat beest dan? Even los van of het geen probleem is of je sowieso wel een kat mag op een kamer (een verhuurder kan huisdieren verbieden bijvoorbeeld). Dus misschien is het toch verstandiger een kat een tijdje uit te stellen?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100