waarom "trappen/stampen" katten eerst op de plek waar ze willen liggen voordat ze gaan liggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ze maken een ligplaats voor zichzelf, een ""leger"". Ze hebben dat instinctief, eerst even de ondergrond wat vlakker maken of zo, of wat geur afgeven, zodat het ""eigen"" wordt. En als jij dan al een leger hebt gemaakt, met je fleece dekentje, gaan zij er toch nog weer flink in trappelen om het iets van zichzelf te maken. Ik denk dat Midas Dekker er wel een leuk verhaal over zal hebben. Mensen doen ook zoiets. Als ze ergens logeren of tijdelijk verblijven, zullen ze er ook een eigen kleur of geur aan willen geven.

Dat is een overblijfsel uit de tijd dat ze kitten waren. Toen werd deze beweging gedaan om de moedermelk bij de tepel te krijgen, waar ze op dat moment aan drinken.

Hiermee zetten ze hun geur af. Ze markeren hun plek dus zo als 'hun' plek.

Het antwoord is niet mogelijk, wij kunnen niet in het hoofd van de kat kijken en Alleen bedenken off geredeneerd waarvoor het is. Je zult nooit rot een goed antwoord komen. Maar het heeft evolutionair gezien een positief effect gehad op het voortbestaan van het soort: kat

Katers geven geen melk maar kunnen net zo goed hun lig/slaapplaats betrappen. Het zal zeker een functie hebben. Denk aan insecten die naar boven komen als er getrappeld wordt. Verder maken ze de ondergrond vlakker en egaler dan het was.

Wellicht een overblijfsel uit de tijd dat ze nog niet gedomesticeerd waren. Dieren in het wild onderzoeken altijd de ondergrond op 'on'dieren, bijvoorbeeld slangen, voordat ze er op gaan slapen. Ook wel logisch. Stel je voor dat je zelf een nacht onder de blote hemel moet overnachten. Zou je dan ook niet vooraf controleren dat je niet op een mierenhoop ligt?

Onze kater is hier een meester in, vooral op Fleece dekentjes. Dat verhaal van 'trappelen om de melk bij de moeder op gang te brengen' heb ik vaak gehoord. En dat dit gedrag ontstaat als de kitten te snel bij de moeder wordt weggehaald. Maar als ik hem zo bezig zie, beleeft hij er een soort genot aan dat je bijna 'erotisch' als zou kunnen omschrijven. Hij is 'helemaal weg', sommige spieren verkrampen trillend en hij knort en kreunt als een bezetene. Ik denk dat het gedrag een stofje in zijn hersens aan maakt waaraan hij verslaafd is. Paarden schijnen ook zoiets te hebben via een manier van ademhalen. Als ze dat eenmaal door hebben zijn ze 'hooked' en in de verkoop veel minder waard. Onze kat is verslaafd aan 'trampelen' zoals wij dat noemen thuis, en hij doet dat op zijn 'geile kleedje'. Toegevoegd na 3 minuten: ..bijna als 'erotisch' zou kunnen omschrijven....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100