Kunnen konijnen aids krijgen?

Misschien een rare vraag, maar ik kwam net op marktplaats een advertentie tegen van iemand die zijn ram aanbied om konijnen te dekken.
Tegen een vergoeding van 15 Euro kun je met een vrouwtje er naar toe etc.

Naar aanleiding van deze advertentie vroeg ik me opeens af of konijnen ook (een vorm van) aids kunnen krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, er bestaat geen konijnenversie van AIDS, zoals FIV bij katten. Wel zijn er natuurlijk andere besmettelijke ziektes. Een gezondheidsverklaring en een vaccinatiebewijs van de ram navragen lijkt me dus wel verstandig.

voor zover ik weet niet, heb er nog nooit van gehoord, en toch vaak zieke nijnen binnen gehad. myxomatose komt nog regelmatig voor onder de wilde konijnen. katten doen trouwens niet zozeer aids op door het paren op zich, maar door de bijbehorende nekbeet.

Nee, AIDS door hiv (humane immunodeficiency virus) kan alleen bij mensen voorkomen. Zo heb je wel siv (simian immunodeficiency virus) wat alleen bij apen voorkomt.

Bij katten, varkens, paarden, schapen, geiten en apen heeft men 'gelijkaardige aids-virussen' (lentivirussen) aangetroffen. Maar dit virus is alleen overdraagbaar binnen de eigen soort en kan de mens niet besmetten. Honden-aids bestaat op dit ogenblik nog niet. Mens en dier kunnen elkaar dus ook niet besmetten met aids. De enige ziektes bij konijnen die besmettelijk kunnen zijn voor andere dieren zijn: Mijten, schimmelinfecties, mucoide enterophatie, VHS, E-cuniculli en wormen. Maar Aids dus niet!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100