hoe kun je een jonge kat afleren van te bijten ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb vaak katten van jongs af aan gehad, en ik deed altijd wat ze onderling ook doen: Als ze bijten of hun nagels gebruiken "piep" ik hard. Gewoon op hoge toon "piep!!" roepen. Ze stoppen dan meteen. Wel gewoon stil blijven zitten. Dan gaan ze eigenlijk altijd verder, maar zonder bijten of nagels gebruiken. Het is het teken voor jonge katjes onderling dat het te hard gaat.

Ik denk speeltjes te kopen, bijv van die muisjes waar hij dan op kan bijten.

een planten spuit op de "harde straal' wekte bij mijn kat goed. Ze komt ook niet op het aanrecht.

Direct bevriezen. Niets doen, niets zeggen, gewoon niet bewegen en je kitten straal negeren. Op die manier leert hij dat handen zijn om te aaien, niet om te grijpen. Die boodschap zal snel genoeg doordringen als de lol telkens direct voorbij is als hij je handen aanvalt. Overigens: het is voor je kitten niet te begrijpen als je de ene keer met je handen met hem speelt (en ‘spelen’ is voor een kitten altijd ‘stoeien’) en de andere keer, tijdens het kroelen, dat ineens niet leuk vindt. ‘Handen zijn niet om te grijpen’ moet dus altijd gelden. Dat spelen met je handen is natuurlijk leuk, zolang hij nog zo klein is, maar je wilt straks echt geen volwassen kat die heeft geleerd dat het een leuk spelletje is om in je handen te hangen met vier klauwen en een set tanden. Dus als je met hem speelt, altijd iets anders geven om mee te spelen dan je hand! Toegevoegd na 1 minuut: Met dank aan SyzyQ http://www.goeievraag.be/vraag/kitten-valt-handen-leer-gedrag.102012

Moedig vooral de kat niet aan door hem te laten stoeien met je handen. Katten moeten leren dat handen zijn om te aaien en speeltjes om mee te spelen/stoeien/bijten. Is je kat in zo'n bijt/speelmodus, bied dan een speeltje aan en speel met de kat. Zodra de kat rustig ligt, weer aaien en kroelen. Straf het bijten niet af, maar beloon goed gedrag. Bij echt bijten, hard 'au' roepen, dan schrikken ze, hand wegtrekken. Bij knauwen, speeltje aanbieden.

Kat is w.s. aan het tanden wisselen. Hebben ze net als kinderen last van. Geef 'm gewoon paar dingen waar ie wel op mag knagen; mijn katten gaf ik een mini-Dentastick voor de hond, en een kartonnen doosje. Kan ook door ontsteking komen, of door klachten aan oren. Belangrijk: veel brokjes laten eten en weinig zacht voer, bij aanhouden klachten > dierenarts gaan. Kan ook gedragsstoornis zijn; zie je nogal eens bij kittens die te jong bij Moeder weggaan bijv. Toegevoegd na 2 minuten: Ben eigenlijk uitgegaan van knagen aan spullen. Handen bijten moet je anders benaderen. Ze moeten gewoon nog leren hoe en wat qua gedrag, dus rust-inzicht-geduld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100