Spamfilters checken de opbouw van een mail aan de hand van duizenden regels. Bevat de mail een invulformulier? Is er naast de opgemaakte html-versie een platte tekstversie beschikbaar? Hoe lang bestaat de domeinnaam al waar vandaan de mail is verstuurd? Uit hoeveel letters bestaat die domeinnaam? Je kunt het haast zo gek niet bedenken of er is wel een regel voor.
En aan al die regels zijn punten gekoppeld. Of eigenlijk: strafpunten. Want hoe hoger het aantal punten, hoe meer het neigt naar spam. Komt de eindscore van een mailtje boven de harde grens van bijvoorbeeld 10 punten uit, dan hebben we volgens deze methode onmiskenbaar van doen met spam.
Nu weegt ene regel zwaarder dan de andere. Zo is ooit eens uit een mogelijk niet helemaal zuivere analyse gekomen dat een domeinnaam met twaalf letters vaak duidt op spam. Omdat dit geen hele sterke aanwijzing is voor spam, worden voor deze regel maar een paar tienden punten toegekend. Bij een sterkere aanwijzing voor spam, bijvoorbeeld als de body en header van een mail meer dan 78 tekens per regel bevatten, worden meer punten toegekend. Andersom worden er ook punten afgetrokken voor regels die juist geassocieerd worden met normaal mailverkeer.
Emailadres
Een emailadres van een gratis provider (Gmail, Outlook) komt sneller in de spambox dan van een provider als Ziggo.
Een emailadres met een verzonnen naam (bijvoorbeeld thatsme@gmail.com) ook.
Je kunt dus beter een emailadres als corawitteveen@ziggo.nl gebruiken.
Onderwerpregel
Gebruik geen woorden die vaak in spammail voorkomen, zoals sex, gratis, winnaar.
Gebruik geen hoofdletters in de zin en geen uitroeptekens e.d.
Linken
Soms wordt mail van een onbekende waarin een link staat geweigerd.
IP-adres
Het kan zijn dat je IP-adres per ongeluk op een zwarte lijst staat. Probeer de mail vanaf een ander apparaat te versturen.
- Bronnen:
-
https://knowledgebase.constantcontact.com/...