Wat voor logica zit er in volgorde van de letter op het toetsenbord?

Toegevoegd na 3 minuten:
Dus waarom nou qwertyuiop en geen abcdefg etc.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ze zijn zo uitgelijnd dat de meeste letters dicht bij je vingerszitten en dat veel voorkomende letter combinaties effecties met 10 vingers getyped kunnen worden. Daarom zijn er ook verschillende indelingen voor verschillende talen, afgezien van eventuele andeere letters die nodig zijn.

Bij tien vinger blind typen gebruik je je wijs en middelvinger het meest. De letters hebben ze zo geplaatst dat de meest gebruikte letters rondom het midden zitten, zodat je die met je wijs en middelvinger kunt typen.

Dat stamt al uit de tijd van de typmachine, toen je nog van die lange armpjes had met de lettertjes er op die tegen het lint tikten. Uiteindelijk zijn de letters op het toetsenbord zo geplaatst dat de (in het engels) meest gebruikte letters op een goed bereikbare plaats zitten en de minder gebruikte verdr weg, en ook op zodanige wijze dat de armpjes van letters die vaak na elkaar komen (zoals de e en de n) niet steeds met elkaar in de knoop raken. Met de komt van modernere typmachines en computers is de oude volgorde aangehouden, omdat die ook voor iedereen prima tiept. Voor de grap zou je eens een toetsenbord moeten proberen met de letters op volgorde van het alfabet ; dikke kans dat je er knetter van wordt. Natuurlijk is dat ook een stukje gewenning, maar deze plaatsing voldoet uitstekend en is goed aan teleren, dus laten we het zo.

de letters zijn zo geplaatst dat vroeger bij de ouderwetse type machine's, bij snel typen, de hamertjes niet in de 'knoop' raakte.

De uitvinder van de eerste productieschrijfmachine, Christopher Sholes, zette op zijn eerste model de letters op het toetsenbord in alfabetische volgorde. In het mechaniek van de machine leverde dit problemen op, omdat enkele veel gebruikte tekens vlak naast elkaar kwamen te liggen. De handgebouwde machine functioneerde traag, zodat de letterstangetjes veelvuldig tegen elkaar botsten en klem bleven zitten. Sholes verplaatste daarop een aantal letters in het mechaniek, waardoor ook de volgorde op het toetsenbord veranderde. De machine (de Sholes and Glidden) die uiteindelijk rond 1873 in productie werd genomen bij Remington had de QWERTY-indeling die wij ook nu nog op toetsenborden terugvinden. Later zijn veel sprookjes ontstaan omtrent de oorsprong van de QWERTY-indeling

Bronnen:
http://www.meesterbrein.com/view.php/waaro...

Wikipedia De uitvinder van de eerste productieschrijfmachine, Christopher Sholes, zette op zijn eerste model de letters op het toetsenbord in alfabetische volgorde. In het mechaniek van de machine leverde dit problemen op, omdat enkele veel gebruikte tekens vlak naast elkaar kwamen te liggen. De handgebouwde machine functioneerde traag, zodat de letterstangetjes veelvuldig tegen elkaar botsten en klem bleven zitten. Sholes verplaatste daarop een aantal letters in het mechaniek, waardoor ook de volgorde op het toetsenbord veranderde. De machine (de Sholes and Glidden) die uiteindelijk rond 1873 in productie werd genomen bij Remington had een voorloper van de QWERTY-indeling die wij ook nu nog op toetsenborden terugvinden. Later zijn veel sprookjes ontstaan omtrent de oorsprong van de QWERTY-indeling: * Sholes zou de meest gebruikte letters met opzet onder de linkerhand van de typist geplaatst hebben om het typen te vertragen. Dit is onzin[bron?]. Snelheid speelde bij de bouwers van de eerste schrijfmachine helemaal geen rol. Bovendien werd het systeem voor blind typen met twee handen pas in de jaren 60 van de 20ste eeuw ontwikkeld * Eveneens wordt beweerd dat het QWERTY-toetsenbord ontworpen zou zijn om typisten te vertragen. Ook dit is niet het geval[bron?]: veelvoorkomende lettercombinaties werden uit elkaar geplaatst om botsingen van de letterstangetjes te vermijden. Hierdoor konden de typisten juist sneller typen dan met eerdere ontwerpen.[bron?] * Het QWERTY-toetsenbord was een marketingtruc, omdat verkopers razendsnel het woord TYPEWRITER konden typen op de bovenste regel, ook dit is een verzonnen oorsprong.[bron?] In de beginjaren werden meerdere pogingen gedaan om het QWERTY-toetsenbord te vervangen door meer doordachte indelingen, zoals de Ideal-indeling van James Hammond en het "wetenschappelijke" toetsenbord met DHIATENSOR-indeling van George Blickensderfer. Later werd nog een poging gedaan met het Dvorak-toetsenbord. [bewerken] Trivia Op 24 november 2007 werd een planetoïde vernoemd naar het QWERTY-toetsenbord[bron?]. Planetoïde (6600) Qwerty draait tussen de banen van Mars en Jupiter om de zon. Het naar schatting 5 km grote rotsblok doet 3,39 jaar over een volledige omloop. De gemiddelde afstand tot de zon bedraagt 337 miljoen km.

Zo is de volgorde van de toetsen op een toetsenbord bepaald. De volgorde van de toetsen is bedacht door dezelfde man die in 1874 de eerste commerciële typemachine bouwde: Christopher Sholes. Deze Amerikaanse uitvinder merkte dat bij snel typen de hamertjes van zijn machine tegen elkaar vastliepen. Hij loste dit op door veelgebruikte lettercombinaties in de Engelse taal ( bijvoorbeeld ‘the’) niet naast elkaar op het toetsenbord te plaatsen. Qua vingervlugheid zijn in alle talen nog altijd betere toetsenbordconfiguraties te bedenken. Op een Nederlandstalig bord zou de ‘e’ beter op de middelste rij kunnen liggen. We zijn echter zo gewend geraakt aan het QWERTY-toetsenbord van Sholes, dat deze niet snel vervangen zal worden. AZERTY-toetsenborden zijn speciaal geschikt voor het Frans.

Bronnen:
Quest.

Deze vraag is al tientallen keren gesteld. Toegevoegd na 1 minuut: http://www.goeievraag.nl/vraag/gekozen-qwerty-standaard-toetsenborden-abcde.26369 http://www.goeievraag.nl/vraag/gekomen-nederlands-toestenbord-qwerty-belgisch.5120 http://www.goeievraag.nl/vraag/nut-volgorde-toetsen-toetsenbord-qwerty.277 http://www.goeievraag.nl/vraag/toetsenbord-chaotisch.204 http://www.goeievraag.nl/vraag/speciale-tekens-verspreid-toetsenbord.4974 http://www.goeievraag.nl/vraag/letters-toetsenbord.49163 http://www.goeievraag.nl/vraag/toetsen-keyboard-alfabetische-volgorde-ogenschijnlijk.1694

Verschillende toetsenborden dus verschillende logica maar kort komt het er op neer dat het gaat om letter die in combinatie vaak voorkomen. Lettger die veel gebruikt worden zitten op de gemallel;ikst bereikbare plaatsen. Tussen elk woord een spatiebalk die is dus overal bereikbaar

Kennispartner van GoeieVraag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100