Hoe kan je testen of een internet aansluiting nog actief is?

Ik werk net een maand bij een nieuw bedrijf (als ICT-Beheerder) en de vorige beheerder heeft van het netwerk een grote zooi gemaakt.

Even een klein uitleg van hoe ons netwerk er momenteel er uit ziet:
Wij hebben momenteel 6 patch ruimtes (1 hoofd ruimte en 5 sub ruimtes). Nou hebben we een hoop aansluitingen die niet gepatched zijn en een hoop aansluitingen op de meest rare plaatsen.

Ik zou nu graag willen weten of er een manier is om te kijken welke poorten nog in gebruik zijn, welke wel gepatched zijn maar niet gebruikt en welke poorten niet gepatched zijn (aan de kant van de gebruiker, dus niet in de patch kast zelf)

En als het kan welke aansluiting naar welke sub kast.
En dan ook nog op een manier zo dat iedereen zo ongestoord mogelijk kan blijven werken (dus liever niet kasten/switch ed. uitschakelen en kijken wie er komt klagen).

Weet jij het antwoord?

/2500

Beste ..., Vraag 1: hoe weet je of er een actieve internet aansluiting is? Je zoekt het IsRa punt op (dit is meestal bij de grootste patchruimte en/of middelste patchruimte). Je herkent het aan een kastje wat op de muur hangt met een telefoondraad (dus 4 aders, niet 8). Als je niet weet waar je dit kan vinden, kan je het altijd vragen aan de internetprovider (of huismeester/technische dienst). Zij zijn hier vaker geweest. Nadat je deze gevonden hebt, sluit je het juiste aderpaar aan een willekeurige router en vervolgens aan bijv. jouw laptop, dan zie je of je een actieve internetverbinding hebt. Van daar uit kan je verder (oftewel verder naar jouw andere vragen); hoe weet je of het gepatcht is? In de patchkasten zie je patchpanelen (meestal onder of tussen de switches) daar zie je een nummer en/of cijferreeks op. Deze corresponderen met hetgeen wat bij de walloutlets staan in de kamers in het gebouw. Als er een kabeltje vd switch naar deze patchpaneel gaat, dan betekent het dat deze betreffende walloutlet in de kamer 'doorgelust' is. Als hier iets op aangesloten is (op deze walloutlet). Dan zie je het lampje bij de switch branden, anders niet. In sommige gevallen zie je hem zelfs niet branden terwijl er wel iets aangesloten is (denk maar aan een laptop die uit staat, als het een PC betreft die uit staat, dan brand hij wel bij de switch). Als je minder moeite wilt doen moet je zo een Fluke meetapparaatje kopen die je aan beide uiteindes kan aansluiten (dus zowel in de walloutlet in de kamer als in de patchpaneel) zo kan je zien of ze verbinding met elkaar hebben (en evt. of er een adertje geen contact maakt). Op die manier kan je eigenlijk de bekabeling in het gebouw (vd patchpaneel naar de betreffende kamer) testen. Verder heeft een externe bedrijf (die ooit de kabels heeft getrokken in het gebouw) een plattegrond achtergelaten van alle verdiepingen met de bijbehorende walloutlets, welke nr. deze hebben en waar ze in het gebouw zijn aangesloten. Hou er rekening mee dat je de meest recente versie nodig hebt (want in de tussentijd passen zij het natuurlijk telkens aan door kabels bij te trekken of weg te nemen).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100