Wat gebeurt er als je overstapt van bijv. een 8Mb naar een 20 Mb internetaansluiting?

Gaat dan de bandbreedte omhoog waardoor er sneller informatie kan worden gedownload? Zo ja, waarom zorgt die bandbreedte dan voor een snellere informatieoverdracht? Wordt er dan bij verhoging van de bandbreedte gebruik gemaakt van kortere golflengten zodat er meer herz vrijkomt wat meer informatie kan dragen. Zo ja is de prijs van een hogere bandbreedte dan hoger omdat dat voor de provider meer stroom kost?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kabel in jouw huis heeft heel veel capaciteit, maar jouw gebruik ervan wordt geknepen. Reeds bij jou in de straat worden andere gebruikers via diezelfde kabel geholpen en als iedereen de maximale capaciteit zou mogen gebruiken, dan loopt het spaak. Bedenk daarbij dat bij jouw provider vele kabels binnenkomen met daarop een factor aan gebruikers per kabel. Al die gebruikers willen naar het Internet. Dus heeft jouw provider een giga hele snelle verbinding met het Internet waarover al die gebruikers tegelijkertijd mogen surfen. En daar zit ook een crux, want niet iedereen surft tegelijkertijd, dus jouw provider kan zijn capaciteit naar het Internet een aantal keren verkopen, ervan uitgaande dat niet iedereen altijd de hem toegezegde capaciteit constant gebruikt. Oneerlijk? Nee hoor, als je provider dat goed doet merk je daar niets van en krijg jij 95% van de keren dat je surft de afgesproken capaciteit en ja, soms is het wel eens heel even wat minder. Bandbreedte is in principe het aantal bits wat jij per seconde over de kabel mag sturen/ontvangen. Meer bandbreedte, meer bits/sec. Doorgaans geldt een verschil Up en Down stream, downstream bandbreedte is doorgaans hoger omdat je nu eenmaal meer informatie van Internet ophaalt dan dat je informatie opstuurt. Hoe de informatie over de kabel gaat is voor ons gebruikers minder interessant, maar reken maar dat daar heel ingewikkelde algorithmen achter zitten om zoveel mogelijk bits over een koper of glaskabel te sturen. De kosten die jouw provider jou rekent hebben nauwelijks met benodigde stroom te maken, hoewel jouw provider absoluut stroomkosten heeft die hij op zijn klanten zal moeten verhalen. De kosten hebben vooral te maken met de benodigde capaciteit van de lijn waarmee de provider zelf aan het Internet hangt en de benodigde capaciteit op de kabels die het signaal bij jou in de straat leveren. Daarnaast heeft jouw provider natuurlijk een gebouw, medewerkers en ook daar zijn kosten aan verbonden.

Als je van 8Mb/s naar 20Mb/s gaat heft de provider in je modem (of ergens anders) de 8Mb/s limiet op en stelt de 20Mb/s limiet in. Je betaalt niet meer vanwege de stroomkosten, maar omdat de provider meer bandbreedte in moet kopen (theoretisch dan, want 9 van de 10 keer gebruik je toch niet constant 100% van je bandbreedte). Gaat dan de bandbreedte omhoog waardoor er sneller informatie kan worden gedownload? Ja.

Kennispartner van GoeieVraag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100