als je een nieuwe harde schijf koopt, en je zet hem erop, is je pc dan weer helemaal leeg, met alleen je windwos erop?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als de oude schijf er niet meer in zit is het inderdaad een "kale" schijf zonder besturingssysteem. Toegevoegd na 45 seconden: Even ter verduidelijking: een nieuwe schijf bevat NIET standaard windows! Je dient er dus zelf windows of linux op te zetten.

Ligt eraan wat je doet. Als je de bestaande schijf laat zitten en de nieuwe schijf ernaast zet, blijft alles bewaard zoals het is. Zowel Windows als je gegevens zijn er dan nog. Je hebt nu alleen een extra schijf erbij, die je waarschijnlijk eerst zult moeten formatteren voordat je hem kunt gebruiken. Als je de bestaande schijf eruit haalt en de nieuwe schijf erin zet, is alles weg. Zowel Windows als je gegevens zijn dan weg, want die stonden allebei op je oude schijf (ook als je die schijf in twee of meer partities had verdeeld). Je hebt nu een totaal lege computer die niet kan opstarten omdat er alleen een lege, ongeformatteerde schijf inzit. Je zult moeten opstarten van een installatie-DVD die de nieuwe schijf voor jou formatteert en er dan een besturingssysteem (Windows, Linux, BeOS, of iets anders) opzet. Daarna heb je een computer die opstart en waar een besturingssysteem opstaat, maar die verder geheel leeg is.   Toegevoegd na 55 seconden:   In het bovenstaande ben ik ervan uitgegaan dat jouw computer op dit moment één harde schijf bevat. Als er nu al meerdere schijven in je computer zitten, wordt het verhaal wat complexer. Laat maar weten als dat het geval is, dan kan ik je vertellen wat het in dat geval voor jou betekent.  

Eerst en vooral, de ene schijf is de andere niet. Vraag dus goed na (aan de verkoper) of de schijf die je aankoopt compatibel is met je hardware én besturingssysteem! Dan zijn er in feite drie mogelijkheden: 1. Je vervangt de huidige schijf, de nieuwe schijf is leeg en je moet je OS opnieuw installeren. 2. Je plaatst de schijf erbij, je huidige OS staat nog op de eerste schijf en is nog opstartbaar, je hebt de tweede schijf als extra opslag, tenzij je van plan bent er bijvoorbeeld een RAID-configuratie van te maken. 3. Je kloont de huidige schijf, je kan op de nieuwe schijf verder alsof je pc helemaal andere schijf in zich heeft, maar dan (gelukkig) wel met de prestaties en capaciteit van de nieuwe schijf.

Kennispartner van GoeieVraag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100