Hoe kan men een naamlijst met geboortedatum (dd/mm/jjjj) gemaakt in excel ordenen op verjaardag?

De bedoeling is om een overzicht te verkrijgen met alle personen die op eenzelfde dag verjaren eventueel gerangschikt per geboortejaar (=van oud naar jong)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Met een hulpkolom; Daarin zet je =DAG(celverwijzing)+100*MAAND(celverwijzing), waarbij de celverwijzing een verwijzing is naar de kolom met de datums. Vervolgens gebruik je twee sorteersleutels. De eerste op deze hulpkolom (oplopend sorteren), de tweede op de kolom met datums (oplopend sorteren).

Wat je wilt is de dag en maand uit een geboortedatum halen, zodat je daar op kunt sorteren (dat is althans mijn begrip van de vraag). Je kunt dit doen met onderstaande hulpformule =day(geboortedatum)&month(geboortedatum) Toegevoegd na 6 minuten: Excuus, dit gaat niet werken. Het eenvoudigst is om de formule te scheiden in twee kolommen, zodat je vervolgens kunt sorteren op maand en daarna op dag.

Als uw datums in het formaat van bv 12/04/1992 staan en allemaal in dezelfde kolom dan selecteert u het volledige werkblad of het volledige bereik waar data instaat. Dan gaat u naar het tabblad gegevens (data) en klikt u op sorteren (sort). Nu komt een pop-up menu waar u als eerste de kolom invult waar de datums staan. Zie verder de afbeelding, en druk nu ok. Toegevoegd na 3 minuten: Let wel op dat u het volledig bereik of blad selecteert en niet enkel die kolom want anders gaat u enkel die kolom sorteren op datum en blijft de rest onaangeroerd. U kan ook F1 drukken om de helpfunctie op te roepen en dan klikt u op Gegevens filteren, sorteren en voorwaardelijk opmaken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100