Ik wil graag weten of het strafbaar is als ik kleding maak van bijv. Justin Bieber?

Ik wil t-shirts laten bedrukken met een foto van Justin Bieber om door te verkopen, heb je hier een vergunning voor nodig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kan tegen de "portretwet" oplopen. Wettelijk gezien mag je niet zomaar een afbeelding van een ander ergens opdrukken en verkopen. Er is zelfs ooit iemand geweest die van een bekend persoon zijn tattoo heeft moeten verwijderen omdat het een tattoo betrof van het hoofd van die bekende persoon. Naast portretrecht heb je ook met licenties en dergelijke te maken omdat "justin Bieber" ook een handelsmerk is. Dus kort gezegt: NEE. Het is niet aan te raden.

Het portretrecht is niet zozeer het probleem. Justin Bieber heeft je namelijk niet de opdracht hiertoe gegeven en kan moeilijk verwachten dat je zijn foto niet publiceert aangezien iedereen wel weet hoe hij eruit ziet. Het probleem is dat de fotograaf die de foto genomen heeft wel moeilijk kan gaan doen. Dus je zal eerst zijn toestemming moeten vragen. Toegevoegd na 21 uur: Even een bedenking: de vraag is wie heeft de foto gemaakt en waarom? Wie weet is de foto wel in opdracht gemaakt en dat veranderd de zaak natuurlijk.

Het is strafbaar omdat je o.a. te maken krijgt met het portretrecht. Je mag iemands portret niet gebruiken zonder iemands toestemming en ik neem aan dat je geen toestemming hebt van Justin Bieber.

Als je de T-shirts voor eigen gebruik zou laten maken dan zou het mogen. Daar is niets op tegen. Maar, nu komt het, Justin Bieber is een gedeponeerd handelsmerk, net zoals alle artiesten die een commercieel interessante status hebben bereikt. En daarvan mag je GEEN merchandising maken of laten maken ZONDER de uitdrukkelijke toestemming van de betrokkene, in dit geval Justin Bieber en/of diens belangenbehartigers. Die toestemming houdt in de praktijk in dat je die NIET krijgt tenzij je een aanzienlijk deel van de verwachte winst aan royalties aan de betrokken artiest betaald. Onttrek je je daaraan dan kun je van de vertegenwoordigers van de betrokken artiest of diens belanghebbers fikse schadevergoeding claims verwachten. Ongeacht of je handel je iets heeft opgebracht of niet. Je maakt dan inbreuk op het merkenrecht, dat is een economisch delict wat veel geld kan gaan kosten. Nog afgezien van het portret- en auteursrecht dat ook een speciale bescherming geniet t.a.v. de persoon die afgebeeld wordt en de maker van dat portret. Het valt niet direct onder het strafrecht, je kunt er niet voor naar de gevangenis moeten, maar wel onder het civiel- en economisch recht waarin schade en misbruik zeer hoog wordt opgenomen met veroordelingen tot zeer hoge schadeloosstellingen.

Voor eigen gebruik mag je kleding maken, maar als je het doorverkoopt dan is het strafbaar. Soms kom je vrij ver als je toestemming vraagt aan Justin Bieber en hem gewoon het deel van de opbrengst waar hij recht op heeft geeft. Er zijn artiesten die hele maal niet moeilijk doen zolang het geld maar binnen komt. Toegevoegd na 1 minuut: De vergunning is natuurlijk gewoon nodig, maar met een goed verhaal is daar best wel aan te komen.

Kennispartner van GoeieVraag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100