Drie laptops op èèn draadloos netwerk, zodra de 'ene bepaalde' online komt zijn de anderen niet meer vooruit te branden?

Mijn zoon belooft aldoor met de hand op zijn hart dat hij ècht niets aan het downloaden is. Toch zijn de laptops van mijn man en mij niet meer vooruit te branden zodra hij de zijne opstart, terwijl er voor die tijd nog niets aan de hand was.

Waar kan dit nog meer door komen? Het valt wel op dat dit telkens gebeurt zodra mijn zoon zijn laptop/internet opstart.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Druk op de laptop van je zoon op Control-Alt-Del. Kies dan voor Taakbeheer (of Task Manager). Je krijgt dan een programmaatje te zien. Maak het scherm van dat programmaatje groot genoeg om alles goed te kunnen zien. Bovenin zie je drie tabs. Klik op de tab die Netwerk (of Networking) heet. Nu zie je een lijn die aangeeft of de laptop van je zoon netwerkverkeer heeft. Als er verder geen programma's lopen op die laptop, zou die lijn helemaal onderaan moeten staan, in de buurt van de 0%. Die 0% moet je ook in het witte vlak onderaan kunnen zien. Mag soms best een paar % zijn, maar niet continu (ver) boven de nul. Is het toch boven de nul, dan is er *iets* actief dat netwerkverkeer genereert. Spoor op welk programma dat is, en beëindig dat programma. Dan ben je van je problemen af.

Mogelijk draait er op die laptop of een p2p programma of een voip programma. Peer-to-peer programma's blijken de netwerk verbinding te kunnen laten crashen door het grote aantal verbindingen...

Dat komt 99,9% door torrent-gek*t op de PC van je zoon. Je stelt daarmee anderen in staat bij jou te downloaden. Aangezien je upload beperkt is - en hard nodig om gewoon te internetten - is er dan niets meer vooruit te branden.

Waar het om gaat is de bandbreedte van jouw internetverbinding en van het type modem. Als het alleen gebeurt als je zoon op het internet gaat, dan zou ik inderdaad op de menubalk van zijn pc rechtermuisklik doen en taskmanager inklikken. Kijken wat voor programma en processen er bij hem draaien.

Er is een kans dat er een worm actief is op de computer. Deze kan proberen om grote hoeveelheden email te versturen of om op andere computers binnen te komen. Controleer dus de virusscanner, is deze nog actueel en niet verlopen? Eventueel zijn er op internet pakketten te vinden waarmee je de computer kunt scannen.

Een en ander is afhankelijk waar het Accesspoint staat en waar de verschillende laptops zich bevinden. Staat de laptop tussen jullie laptops en het accesspoint, controleer dan eens op het moment dat je zoon online komt wat er met de sterkte van het signaal gebeurt. Het is goed mogelijk dat er van alles aan de hand is, maar kijk eerst eens naar het meest simpele: Minder signaal is lagere snelheid, is traag internet. Daarna kun je kijken wat er op de verschillende laptops aan software aanwezig is die gebruikmaakt van internet. Indien mogelijk verwijder die programma's eens tijdelijk. Werkt dat niet, zorg dat je goede anti-virus software hebt (zelf gebruik ik Norton Internet Security 2010, 3 licensies voor ca 50 euro) en controleer alle systemen. Toegevoegd na 2 minuten: Zijn er in het accesspoint (router) ook nog voorkeuren ingesteld? Prioriteit voor bepaalde systemen? Bandbreedte toewijzingen? (afhankelijk van merk en soort of dit kan) Verder: Indien je zoon een oudere laptop heeft met bijvoorbeeld een 801a/b kaart en jullie gebruiken 801b/g op het accesspoint, dan zal deze mogelijk omschakelen op het moment dat hij met zijn tragere protocol online komt (soms zelfs als het AP in Mixed mode staat).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100