wat is het verschil tussen een IP-adres en een mac-adres?

titel spreekt voor zich.
(Met mac-adres bedoel ik niet het adres van een mac van apple)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het mac-adres is een unieke code die aan elke netwerkaansluiting hangt. Je router kan deze code bijvoorbeeld gebruiken om jou op het lokale netwerk steeds hetzelfde IP adres te geven. Buiten je lokale netwerk is dit mac adres niet van belang meer. Het IP adres is het (numerieke) adres waar pakketjes vanaf en naartoe gestuurd worden; daarbij heb je een extern IP adres van je router (en dat wordt uitgegeven door je internet provider), en interne IP adressen die door de router uitgegeven worden. De router zorgt er ook voor dat pakketjes van buiten naar het juiste interne adres worden gestuurd. Toegevoegd na 1 minuut: Met "netwerkaansluiting" in de eerste zin bedoel ik b.v. netwerkkaarten of aansluitingen op een moederbord (dus ethernet waar je kabels inplugt), en ook WiFi adapters (al dan niet ingebouwd) hebben een mac adres.

Een MAC adres is voor local netwerk verkeer op laag 2. Een IP adres is voor local en wan verkeer op laag 3. Een MAC adres zit vast aan elke ethernet netwerkkaart. Een IP adres wordt geven / geleend aan een netwerkkaart. Een MAC adres is iets waar gebruikers nooit mee te maken [horen] te hebben [dan is er echt iets helemaal fout]. Een IP adres kun je gebruiken om je netwerk te testen [terwijl je DNS wilt omzeilen]. Een MAC adres ziet er zo uit: 01:23:45:67:89:ab Een IP adres zo: 12.13.14.155

Een MAC adres is hardwarematig, absoluut uniek voor elke individuele aansluiting en niet veranderbaar. Een IP adres is een, in principe vrij te programmeren, software adres dat hieraan moet worden gekoppeld t.b.v. internetverkeer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100