Er zijn programma's waarmee je van je computer of mediakaart verwijderde bestanden toch nog kunt terughalen. Hoe kan dat eigenlijk?

Als al die 'verwijderde' bestanden tóch nog ergens opgeslagen blijken te zijn, dan zijn ze dus toch niet echt verwijderd. Hoe kan dat? En waar blijft dan al die informatie alsnog opgeslagen? En bestaat er dan geen manier om die helemáál helemaal te verwijderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bestanden kunnen op meerdere manieren verwijderd worden. Als je in windows iets verwijderd, wordt alleen het bestand uit de inhoudsopgave van je hardeschijf iets verwijderd. je hardeschijf bestaat simpel gezegd uit 2 delen. 1 deel is waar staat waar een bestand op de schijf te vinden is (soort inhoudsopgave). 1 deel bestaat uit de daadwerkelijke gegevens. Als je een boek hebt waar je geen inhoudsopgave meer van hebt, kan je wel het boek door bladeren om te kijken wat er in staat. Dat doen dergelijke herstelprogramma's ook. Het kan alleen niet meer als er nieuwe bestanden geplaatst zijn op je oude bestanden (de de pagina wordt opnieuw beschreven in je boek). Er zijn ook tools die je bestanden altijd veilig verwijderen, dus uit de inhoudsopgave en ook de daadwerkelijk plaats wordt overschreven met allemaal lege bits. Dit wordt normaal niet gedaan omdat het erg tijdrovend is en het in 99% van de gevallen eigenlijk overbodig is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100