Een IP adres moet je zien als het nummerbord van je PC. Als ik het nummerbord NF-55-VL weet, kan IK daar niets mee. Alleen instanties zoals RDW, Politie, etc.. kunnen dit koppelen aan een persoon. Zo werkt het ook met IP's. Alleen je provider, politie etc.. kunnen dit aan een persoon koppelen. Als een hacker een PC wil hacken, heeft hij een IP nodig. Maar het is niet zo dat je met een IP direct een PC kan hacken.
Wat wél zo is, is dat je met een specifiek IP een specifieke computer kunt benaderen. Als ik zou weten dat jij niet weet hoe computerbeveiliging werkt en ik heb jouw IP dan kan ik direct een "aanval" uitvoeren op jouw PC.
Het openbaar maken van je IP vergroot de kans iets omdat men zeker weet dat het IP bestaat en dat er "iemand is". Maar.. Het is niet zo dat je een groot risico loopt als iemand jouw IP weet of dergelijk maar het voor jezelf houden is íets veiliger .
Overigens slaan heel veel websites jouw IP ook op. Zo ook Helpmij en vrijwel alle bekende internetforums/gastenboeken/interatieve websites. Dit wordt vaak gebruikt om gebruikers te kunnen weren in geval van misbruik.
Sterker nog; als jij een e-mail stuurt naar iemand dan is jouw IP adres ook bij de ontvanger bekend.
Toegevoegd na 18 minuten:
Wat ik wil zeggen; je IP adres is min-of-meer openbaar. Dat iemand jouw IP-adres wil dus helemaal niet zeggen dat hij je computer gekraakt heeft o.i.d.
Zie het net als je bankrekening nummer. Met het nummer zelf kan een dief niets doen. Sterker nog, wil je bankzaken doen, dan is het zelfs noodzakelijk dat anderen jouw nummer kennen. Dat is helemaal niet erg.
Wel is het zo dat een dief, om je rekening te plunderen, dat rekeningnummer nodig heeft, anders weet 'ie niet welke rekening hij moet plunderen. ;-) Maar om er werkelijk geld vanaf te halen heeft hij ook je pasje en je pincode nodig.
Zo ook met je IP-adres. Het is het adres van je computer, meer niet. Het is geen probleem dat anderen dat weten. Net zoals anderen best jouw banknummer mogen weten, zolang je er maar voor zorgt dat je wachtwoorden geheim blijven (net als je pincode) en je geen gaten in je software hebt. (lees: dat je bankpas niet gekopieerd wordt) Dat laatste voorkom je door altijd de veiligheidsupdates te installeren, een goede virusscanner te gebruiken en je firewall goed te configureren.
Firewalls verdienen vanwege hun complexiteit overigens wat extra aandacht. Kijk eens op: https://admin.kuleuven.be/icts/info/pc-beveiliging/firewalls.html voor meer informatie.