Ik heb nog een oude Medion laptop. Ik geef 'm weg. Hoe haal ik zoveel mogelijk privegegevens weg? Internet NIET mogelijk. Graag jullie tips.

Weet jij het antwoord?

/2500

Formatteren en besturingsprg opnieuw installeren

Wissen met een professioneel wis-systeem. Formatteren met Windows laat sporen achter, en valt te achterhalen. Ik heb vroeger veel bedrijfspc's gewist met een programma genaamd 'partition magic'. Die verwijderde álles, waarna je nieuwe partities kon aanmaken (harde schijf onderverdelen in kleinere schijven zoals C: en D:). Klusje van enkele minuten. En besturingssysteem installeren laat je lekker over aan de volgende gebruiker, die krijgt immers al een gratis laptop, jou zorg niet echt dus.

Zie mijn zelfde antwoord op de volgende (vandaag gestelde) vraag; http://www.goeievraag.nl/vraag/hele-hardeschijf-wissen.214220#945560 Groet:Zoekertje

Daarvoor kun je het gratis programmaatje CCleaner gebruiken. Daarmee kun je gewiste oude data overschrijven. Verwijder eerst handmatig zoveel mogelijk vertrouwelijke data door mappen te verwijderen en gegevens vanuit programma’s te deleten (zoals e-mail). Het belangrijkste zijn de mappen Mijn Documenten, maar ook Bijvoorbeeld c:\Bdienst, c:\Program Files\Belastingdienst, Favorieten en e-mail. Vergeet ook niet de e-mailaccounts zelf te verwijderen in het mailprogramma onder e-mailaccounts. in CCleaner kun je alle persoonlijk mappen kiezen en die verwijderen als je dat aanklikt. Vervolgens overschrijft Ccleaner de plekken waar deze bestanden staan. Vink in het tabblad Cleaner alles aan, waaronder zeker ook Wis vrije ruimte, dat zorgt voor het echte wissen. Klik in de linker balk op Opties > Instellingen en vink Veilige bestandsopschoning (langzamer) en kies DOD (3 keer). Ook MFT vrije ruimte wissen moet zijn aangevinkt. Toegevoegd na 6 uur: CCleaner kun je er ook via een USB stick opzetten.

Bronnen:
http://www.filehippo.com/download_ccleaner

Hou er rekening mee dat data makkelijk terug te halen is als je hem formateer! Dit duurt meestal nog geen minuut en eigenlijk wordt de index waar alle bestanden staan verwijdert. Deze is makkelijk opnieuw te reconstrueren. Als je er zeker van wilt zijn dan haal je de harde schijf eruit en ga je er met een slijptol op raggen. Vervolgens koop je een nieuwe harde schijf waar je een kale installatie op doe. Het lukt ook met een low level harddisk eraser. Dit is software die alle bitjes op de schijf meerdere malen anders zet zodat niets meer te achterhalen valt. Dit kost overigens wel veel moeite en tijd. Toegevoegd na 2 minuten: Bestanden in de prullenbak en uit de prullenbak zijn ook makkelijk terug te halen. Bovenstaande methodes is de enige methode die echt werkt en door bedrijven (op tonino na dan) en iedereen die serieus met data omgaat.

Als ik echt zeker zou willen zijn dat mijn data niet te achterhalen viel, zou een van de manieren al zoals beschreven, het draaien van een programma dat de hele harde schijf opnieuw herschrijft met nulletjes en eentjes. Formatteren is inderdaad te weinig. Nadeel: veel uitpluiswerk en wellicht niet gratis. Maar je zou ook een nieuwe harde schijf via internet kunnen kopen en deze in de laptop duwen. Voor een normale, kleine harde schijf ben je echt niet meer dan enkele tientjes kwijt (20-30 euro). Nadeel: kosten harde schijf, kennis over welk type schijf je moet kopen, uit-en inbouwen vereist ook wat kennis. Beide mogelijkheden hebben tot nadeel dat er niet alleen een nieuw besturingssysteem opgezet moet worden, maar ook alle laptop-specifieke drivers en stuurprogramma's. Het zou mooi zijn als er een recovery-CD-ROM bij je laptop zat.

Formatteren etc. zal niet altijd helpen. Iemand met een beetje geavanceerde verstand van de hardeschijf zal altijd in staat kunnen zijn om bepaalde bestanden terug te halen. Het beste is om de hardeschijf te "wipen" (USB en via CD mogelijk).

Bronnen:
http://www.dban.org/
http://www.security.nl/artikel/27818/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100